Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste eikenprocessierupsen uit eitjes gekropen

  •  
02-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
364 keer bekeken
  •  
eikenprocessierups

© Fotograaf StepByStep

De eerste eikenprocessierupsen zijn deze week uit hun eitjes gekropen, vermoedelijk door het mooie weer van de afgelopen dagen. De rupsen zijn ruim een week eerder dan verwacht. Alleen in 2014 kropen er nog eerder rupsen op de eikenbomen, zegt het Kenniscentrum Eikenprocessierups.

De rupsen zijn niet gevoelig voor de kou die wordt verwacht. Ze hebben wel weinig te eten, omdat de eikenbomen nog geen blad hebben. De kale takken maken de beesten kwetsbaar voor aanvallers zoals vogels, mieren en spinnen. In veel gemeenten zijn zelfs speciaal nestkastjes voor mezen aan eikenbomen gehangen, omdat deze vogels veel jeukrupsen opeten. Het gaat volgens het kenniscentrum nog wel een maand duren voor de eerste bladeren aan de bomen zitten.

De eikenprocessierups heeft nog geen brandharen als hij uit het eitje komt. Die ontwikkelen zich in de weken daarna. De rondwaaiende brandharen kunnen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.