Eerste dag in 'Hopenhagen'
• 09-12-2009
• leestijd 2 minuten
Stadsbussen dragen het COP15-logo, reclame op metrostations voor windenergie, ja zelfs in de metro lees je teksten als: "uw duikvakantie kost in 2050 350 ppm CO2", om maar vooral de aandacht te vestigen op de gevolgen van het broeikaseffect voor bijvoorbeeld het koraalrif. De hele stad - voor de gelegenheid door de Deense premier Rasmussen omgedoopt in "Hopenhagen" - is doordrenkt met uitingen die met klimaatverandering hebben te maken.
Eenmaal aangekomen in het Bella Center, het grote conferentiecentrum waar COP15 plaatsvindt, word je overweldigd door de grote hoeveelheid mensen. Zo'n 15.000 schijnen er te zijn, uit 193 verschillende landen: waarnemers, onderhandelaars, vertegenwoordigers van NGO's (de non-gouvernementele organisaties zoals het Wereldnatuurfonds) en natuurlijk journalisten. Het is massaal, een wereld op zich. Als je ziet hoeveel mensen serieus met klimaatverandering bezig zijn moet dat haast wel leiden tot een klinkend Kopenhagen-akkoord eind volgende week.
Tijd dus om een beetje structuur aan te brengen aan de contacten die ik ga leggen om voor komende zondag een reportage te maken vanuit de 'wandelgangen' van COP15. Op weg naar het Holland Climate House, de ontmoetingsplaats van alle Nederlandse pers, wetenschappers, NGO-mensen en onderhandelaars, loop ik langs het 'Mediacenter': eindeloze rijen tafels met laptops en journalisten uit alle delen van de wereld. De NOS heeft er naast vele andere internationale omroepen een eigen werkruimte annex studio, waar ik collega's Bram Schilham en Heleen Ekker aantref. Bram is bezig zijn verhaal voor de avonduitzending van het Radio 1 Journaal voor te bereiden.
Daarna wandel ik door eindeloze gangen, langs zaaltjes en stands van organisaties waar ik in veel gevallen nog nooit van gehoord heb naar de stand waar het Holland Climate House zich bevindt, tegenover de werkplek van de onderhandelaars van ons ministerie van VROM. Het Holland Climate House organiseert dagelijks lezingen, filmvoorstellingen en andere sessies waarin wetenschappers en vertegenwoordigers van NGO's hun verhaal houden. Ik bekijk er een Canadese film over de gevolgen van de opwarming van de aarde voor Antarctica. Bekende feiten, maar toch onthutsend om te zien wat een halve graad opwarming voor gevolgen heeft voor het hele ecosysteem daar. De maker van de film is aanwezig en geeft een toelichting.
Henny Radstaak