De eerste botten van de in Amerika opgegraven triceratopsen zijn in tien kisten in Naturalis aangekomen. Het expeditieteam van Naturalis legde in september in Amerika maar liefst vijf skeletten bloot van de gehoornde dinosauriër, die op het menu stond van
Tyrannosaurus rex
. Vanaf 19 december gaan de onderzoekers in het gloednieuwe Dinolab in het museum aan de slag om de beenderen voorzichtig uit te pakken en te prepareren.
Zeldzame vondsten
“We zijn vooral nieuwsgierig naar alles wat er achter de schedel zit”, zegt onderzoeksleider Anne Schulp. “Nek, rug, heup, poten, we hebben het allemaal gevonden en het is allemaal zeldzaam. Meestal liet
T. rex
niet veel van dat soort botten over na zijn maaltijd. Schedels liet hij vaak links liggen omdat er weinig vlees aan zat, dus die komen we meer tegen.” Ook het feit dat er twee wat jongere triceratopsen bij zitten is bijzonder.
Dinolab en Dinodagen
In het museum is op de vijfde verdieping een compleet nieuw Dinolab ingericht. De paleontologen maken daar met speciale apparatuur de fossiele botten schoon, waarbij ze goed letten op mogelijke sporen en beschadigingen. Ze geven zelf uitleg over hun werk aan het publiek, dat er met de neus bovenop staat en vragen kan stellen. Het Dinolab gaat op 19 december open, de eerste dag van de kerstvakantie.
Tijdens de vakantie staat heel Naturalis in het teken van de Dinodagen, met de laatste editie van het T. rexjournaal, fotosessies met een triceratops, fossielen graven en veel meer.
T. rex en triceratops
Midden volgend jaar gaan de onderzoekers terug naar Amerika om verder te graven. Schulp: “Het is zo’n rijke vindplaats van triceratopsen, er liggen echt belachelijk veel botten. We zijn nog lang niet klaar.” De triceratopsskeletten zijn samen met de door Naturalis opgegraven T. rex vanaf september 2016 te zien in Leiden. Ze vormen een essentieel onderdeel van het hele verhaal van de T. rex.
Vroege Vogels maakte een
mooie reportage
over de opgraving van de triceratops. Daarin werd ook
het nieuws
bekend gemaakt dat de triceratops waarschijnlijk niet solitair leefde.