Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerste blauwtong van 2009 in Aalten

  •  
16-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schaap1_01.jpg
Op een boerderij in Aalten waar de dieren in april nog waren ingeënt tegen blauwtong type 8, is de toch blauwtong aangetroffen. Het is voor het eerst dit jaar dat de dierziekte is gesignaleerd, meldt het ministerie van Landbouw donderdag.
 
Het Centraal Veterinair Instituut (CVI) onderzoekt om welk type blauwtong het gaat. De ziekte maakte vooral in 2006 en 2007 slachtoffers onder schapen, geiten en ook runderen. De dieren besmetten elkaar niet, want de ziekte wordt overgebracht door de knut, een klein mugje. Mensen kunnen geen blauwtong krijgen.
 
In Aalten bleek tijdens een routinecontrole dat een jonge stier de ziekte heeft. Het ministerie wijst erop dat het aantal ziektegevallen blauwtong de komende tijd hard kan oplopen. Ook al omdat in 2009 minder dieren zijn gevaccineerd dan in 2008. Minister Gerda Verburg roept houders van schapen, geiten en runderen op hun vee te laten vaccineren.
 
ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.