Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Eerste biocomposieten fietspad van Nederland geopend

10 jul 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Biocomposiet fietspad

© Bron: Sweco Nederland

In Drenthe is het eerste fietspad gemaakt van recyclebaar biocomposiet geopend. Het fietspad is een proefproject waarin wordt gekeken naar onder andere het fietscomfort en slijtage van het asfalt.

Proeftraject

Het fietspad bestaat uit vier verschillende delen, met elk een iets andere samenstelling en andere toplaag. Biocomposiet wordt gemaakt van (hout-)vezels en biohars. De komende twee jaar worden de verschillende lagen getest en bekeken welke samenstelling het hoogst scoret op fietscomfort en constructie. De levensduur v an het biocomposiet is minstens zo lang als die van beton of staal.

Uitbreiding

De initiatiefnemers zien kansen voor meer toepassingen van het biocomposiet in de regio Drenthe. Ze verwachten dat het materiaal gebruikt kan worden voor fietsbruggen en fietspassages in drassige natuurgebieden.

Ecodynamische verlichting

In de buurt van het biocomposieten fietspad staan ook enkele voorbeelden van biocomposieten lantaarnpalen. Deze hebben een ecodynamische verlichting van LED en slimme sensoren, waarmee de lichtkleur en lichtintensiteit wordt geregeld.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.