Vroege Vogels

Eerste anatomische vogelatlas

  •  
01-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
127 keer bekeken
  •  
Jan_van_Gent_galerij_pjotr64_01.jpg

© Jan-van-Gent

Waarom breekt de Jan-van-Gent zijn nek niet, als hij met een rotgang in het water duikt? Of waarom heeft de bijeneter zulke vreemde pootjes? Vogelonderzoekers Arnold van den Burg en Kas Koenraads proberen dit soort vragen de komende tijd te beantwoorden. Centraal staat de vraag, hoe vogels zich lichamelijk hebben aangepast aan de manier waarop ze leven.
Al het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot de eerste anatomische vogelatlas ter wereld. De studie begint allereerst op de snijtafel, waar elke vogel minutieus wordt ontleed. De onderzoekers proberen zo de diversiteit van de bouw van vogels tot op het bot te doorgronden. Letterlijk.
En wat kwam al zoal voorbij op de snijtafel: een aalscholver, een noordse stormvogel, een wespendief, een kluut, een houtsnip en een kruisbek.
Zondag komen Arnold van den Burg en Kas Koenraads bij Vroege Vogels langs, met een tiental opgezette vogels.

Meer over:

jan-van-gent, atlas
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

ragingr2
ragingr24 sep. 2017 - 15:35

Dezelfde reden waarom iemand die van een hoge duikplank het water in duikt, zijn nek niet breekt, lijkt me? Een vogel met zo'n scherpe snavel is zo gestroomlijnd, dat er van een 'klap' nauwelijk sprake is. Een speer versplintert immers ook niet als je hem het water in gooit. Hoe weinig water er opspat als een Jan-van-Gent of een andere meeuw-achtige vogel het water in duikt, laat dit al wel zien. Zoals bij schoonspringen: hoe minder water  er opspat bij een duik; hoe meer punten van de jury...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.