Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eerlijke informatie over uitstoot auto's

  •  
19-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Uitlaat.jpg
Het voorstel van kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) waardoor autofabrikanten ook in reclames en showrooms eerlijke informatie aan klanten moeten geven over de praktijkuitstoot van auto’s, is aangenomen. De klant moet nu nog uitgaan van de gegevens die de fabrikanten verstrekken aan de hand van laboratoriumtests die de autofabrikanten zelf laten uitvoeren.
Laboratoriumtests te rooskleurig
De uitkomsten van de laboratoriumtests zijn veel rooskleuriger dan wat een auto in de praktijk uitstoot. In laboratoria sjoemelde Volkswagen bovendien met deze tests.  Van Veldhoven: “Jarenlang is het vertrouwen van consumenten beschaamd. We zijn door autofabrikanten voorgelogen over wat een auto echt uitstoot. Het is goed dat daar nu een einde aan komt en dat klanten op basis van betrouwbare informatie een keuze kunnen maken over welke auto ze kopen. Autokopers kunnen dan kijken naar het model, de kleur en naar wat een auto uitstoot.”
Praktijktest
In september 2017 wordt in de EU de zogenaamde ‘Real Driving Emissions test’ (RDE-test) ingevoerd. Deze test meet hoeveel schadelijke stoffen een auto in de praktijk uitstoot in plaats van alleen in een laboratorium. Het was nog niet geregeld dat deze informatie ook aan autokopers beschikbaar zou worden gesteld. Door het voorstel wordt ook in de showroom duidelijk hoeveel schadelijke stoffen de auto in de praktijk uitstoot. Daarmee kunnen klanten automodellen vergelijken op basis van betrouwbare informatie.
Schone lucht
“We weten steeds meer over hoe belangrijk schone lucht voor ons is”, aldus Van Veldhoven. “Als je in Nederland langs een drukke snelweg woont, dan is dat even ongezond voor je als het meeroken van een half pakje sigaretten per dag, elke dag.” In Nederland zijn 1 miljoen mensen met ademhalingsproblemen die daar extra gevoelig voor zijn. D66 wil bovendien dat de consument eerlijke informatie krijgt over het verbruik van de auto in de praktijk. Dat is goed voor het milieu en voor de portemonnee.
Bron: D66
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.