Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Dino evolueerde van carnivoor naar vegetariër

24 okt 2008
  •  
leestijd 1 minuten
dino.jpg
Een schedel van een jonge dinosaurus die 190 miljoen jaar geleden leefde, heeft aangetoond dat dino's langzaam maar zeker van vleeseters veranderden in planteneters. Een deel van de tanden van de Heterodontosaurus is scherp en bedoeld om vlees mee te eten, een ander deel is gemaakt om planten te vermalen.
Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Chicago. De schedel werd al in de jaren '60 gevonden in Zuid-Afrika, maar nu pas onderzocht op de tanden. ,,Deze schedel toont aan dat de dinosaurus in het midden van de overgang zit'', lichtte onderzoekster Laura Porro donderdag toe.
De oudste dinosaurussen leefden 230 miljoen jaar geleden en waren allen carnivoor. Een aantal soorten die zich later ontwikkelden, zoals de Triceratops en de Ankylosaurus, aten enkel planten. De Heterodontosaurus werd ongeveer zo groot als een kalkoen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar