In Nederland leven zo’n 350 soorten wilde bijen, zoals metselbijen, zandbijen en behangersbijen. Maar welke hiervan komen voor bij het Capitool? Zondag krijgt Vroege Vogels een eigen nestkast voor de solitaire bij. Imker Pim Lemmers uit Heemstede hangt ‘m op.
Hebben honingbijen en enkele soorten hommels een sociale levenswijze, de solitaire bij doet alles alleen: nestmaken, voedselzoeken, eileggen. Wilde bijen kunnen op heel verschillende plekken hun nest maken, het verschilt per soort. In de grond, soms gewoon verticaal naar beneden, anderen graven horizontaal in een talud of dijk. Weer anderen kauwen zelf een nestholte uit in verrot hout of gebruiken oude kevergangen in dood hout.
‘Onze kast’ is afkomstig van
stichting de Boei
in Vlaardingen. Het is gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. De kast heeft een klep, als je die opent kan je op de voet volgen hoe de bij stuifmeel in de buisjes legt en hoe het proces van eitje tot bij verloopt.
Vroege Vogels opende 1 januari het
Jaar van de BIJ
. Wereldwijd gaat het al jaren slecht met de bijenstand. Met name het aantal honingbijen gaat ernstig achteruit. Maar ook de wilde en solitaire bijen nemen af. De mogelijke oorzaken zijn divers. Zo verschraalt het landschap, daalt het aantal imkers en wordt al jaren gesproken van de zogenaamde bijenverdwijnziekte (Colony Collapse Disorder). De naam van deze ziekte is afgeleid van het verschijnsel dat hele volken na de winter uit de kasten zijn verdwenen. Vermoedelijke boosdoener is de varroamijt, een parasiet in opkomst. Ook de toename van insecticiden in de landbouw, vooral neonicotinen en fipronil, wordt genoemd als oorzaak.