Vroege Vogels

Waarom eendenkuikens tellen nuttig is

  •  
01-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
897 keer bekeken
  •  
Wilde eend met kuikens

© Fotograaf: Dommelfoto

De wilde eend in Nederland is de afgelopen tientallen jaren fors in aantal afgenomen. Sinds de jaren 90 is bijna 30% van de broedpopulatie verdwenen. Een duidelijke oorzaak voor die afname is er niet. Sinds 2016 onderzoekt bioloog Erik Kleyheeg van het Duitse Max Planck Instituut de achteruitgang om er achter te komen wat de oorzaak is van de afname. Onderzoek moet voorkomen dat de wilde eend ook op de Rode Lijst van SOVON terecht gaat komen.

Te weinig kuikens overleven

Vermoedelijk worden er te weinig kuikens uiteindelijk volwassen, kort gezegd: de kuikenoverleving is te laag. Via een 'citizen science' project vroeg Kleyheeg het brede publiek om mee te helpen om kuikens te tellen en het antwoord te vinden op de vraag: hoeveel eendenkuikens overleven de eerste twee maanden van hun leven? Gek genoeg is dit de eerste keer dat de kuikens van de meest algemene Nederlandse vogelsoort zo goed is bestudeerd.
Kleyheeg presenteert zondag in Vroege Vogels de eerste resultaten van een jaar lang eendenkuikenonderzoek. Meer dan 1500 mensen doen tot nu toe mee aan dit 'citizen science' project. Iedereen kan zich nog aanmelden voor het volgend broedseizoen door  hier  te klikken.

Eerste resultaten uit het onderzoek

Berekeningen uit het broedseizoen van 2016 laten nu al zien dat het gemiddelde aantal kuikens per gezin afneemt naarmate het seizoen vordert. In 2016 bleek ook dat het weer invloed heeft op de kuikenoverleving. Eendenkuikens kunnen zichzelf nog niet goed warm houden en mogelijk zorgt regen en kou voor verhoogde sterfte. De gevaren die wilde eenden tegenkomen, blijken voor een deel af te hangen van de omgeving waarin ze leven. In de stad hebben ze bijvoorbeeld te maken met verkeer en onnatuurlijke waterkanten, terwijl ze op het platteland te maken krijgen met het maaien van weilanden en misschien roofdieren.

Help de wilde eend een handje

Vooral in stedelijk gebied is het vinden van broedgelegenheid soms een probleem voor wilde eenden. Als je een tuin hebt langs het water, laat dan een hoekje of strookje 'verruigen' in het voorjaar, zodat eenden een rustige schuilplaats hebben om te broeden. Of plaats een eendenkorf waar eenden veilig in kunnen broeden. En kun je niet wachten om de wilde eend een handje te helpen? Start dan nu met het maken van een speciale eendenpijp .

Meer over:

kuikens, wilde eend
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

sjaantje109
sjaantje10923 mei 2018 - 16:20

Bij ons hetzelfde verhaal. Dan is er eindelijk een eend met een stuk of 8 kleintjes, de volgende dag zie je er 3, de andere dag niks meer. Dat er nog eenden over zijn begrijp je niet. Hier worden ze opgegeten door snoeken, door ratten, door roofvogels, reigers, etc. Van de meerkoeten bijv. blijft er altijd wel wat over, het lijkt net of die beter letten op de kleintjes. Maar het is zo jammer....... ik geniet er altijd van, maar je bent gewoon bang om naar zo'n sliert eendekuikens te kijken. Het is dramatisch.

rumour
rumour3 dec. 2017 - 21:18

Ik tel al enige tijd kuikens bij zien en meld de vindplaats door aan waarneming.nl. Er is bij mij buurt een watertje, aangelegd met riet, tussen de flats in, waar ik elke x weer zie bij een leg van bijv.  10 stuks...., ik contstateer  dat de meeuwenpopulatie (veel) zich te goed doen aan deze kuikens. dat is bekend, maar afgelopen jaar, zo ook de waterhoentjes bijv. zie ik in de bekken van deze meeuwen verdwijnen, constateer ik bij de eendjes die het volhouden, dat uiteindelijk bij het groter worden zelfs dan ze het niet overleven, ik zag 1x dat een groep vd eendjes vrij snel allemaal weg waren en de moedereend ze aan het zoeken was, lopend door de straat alhier, wat opvallend was het hoe enzo, althans, het leek er sterk op, ik loop met mijn hond in de buurt en zie dit tafereel elk jaar weer gebeuren, ik wou dat ik een net kon spannen over dit stukje aangelegd watertje met de betonnen trappen waar ze regelmatig een zonnebad nemen. Maar dat heeft natuurlijk ook zijn konsequenties, gaat dus niet lukken. Wilde eend, krakeend en dus waterhoentjes alhier, afgelopen zomer was de leegraus wel opvallend hoog!!!, ik geloof dat niet een pul het overleefd heeft.... Ik wacht op de volgende leg en misschien is het mogelijk om ze te vangen en ergens anders groot te laten worden, in ieder geval deze spot is fnuikend en een feestje voor de meeuwen... een idee voor de onderzoekers??? ik wil wel melden!   het is natuurlijk zeer stressvol voor de eenden maar een aantal redden met ingrijpen?! alle eendjes die overleven zijn er weer meer nietwaar. Anne Marie te Amsterdam.

1 Reactie
irene werner
irene werner5 dec. 2017 - 5:23

Klopt..helemaal !Ik liep 12 jaar lang met mijn hond langs Joseph Israelskade..ook wel Amstelkade en zie in de loop van jaren steeds meer pulletjes verdwijnen ! Er komen steeds meer meeuwen scharrelen voor broodstukjes en nemen en passant ook de pullen mee.Ik kon er haast op wachten..Idem dito voor de nesten van de Meerkoeten..

Boesta
Boesta3 dec. 2017 - 12:45

Wat hier bij ons gebeurt met die kleine eenden (en meerkoeten) kuikens , is dat ze opgegeten worden door vissen. Je ziet de vissen de kuikens vangen. Erg zielig om te zien vooral als het het laatst overgeblevene kuikentje is...

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.