NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Eendenkuikens gezien?

12 apr 2017
  •  
leestijd 1 minuten
Wilde Eend 7953 VV © Kleyheeg

© Erik Kleyheeg

De wilde eend is de gewoonste eend van ons land. Toch gaat deze vogel hard in aantal achteruit. Onderzoeker Erik Kleyheeg van het Nederlands Instituut voor Ecologie wil weten waarom.

Kuikens?

Een van de ideeën is dat het misschien aan de kuikenfase ligt. Krijgen de wilde eenden wel genoeg kuikens groot om de populatie in stand te houden?

Hoeveel en hoe oud

Wie deze dagen een wilde eend invoert op de site waarneming.nl krijgt automatisch de vraag of er kuikens bij waren en zo ja hoeveel en van welke geschatte leeftijd.
Wie niet op waarneming.nl zit kan ook naar de pagina van onderzoeker Kleyheeg gaan. Daar vind je een invulformulier met ook enkele tekeningen die kunnen helpen bij het schatten van de leeftijd van de kuikens.

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.