Vroege Vogels

Eenden overlijden tijdens bezetting van dierenactivisten

  •  
12-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
WD_Social_Eend_2520x750-1600x476

© Staleend - Bron Wakker Dier

Meer dan 180 eenden zijn in een foie-gras-boerderij in het West-Vlaamse Bekegem gestorven door stress veroorzaakt door een bezetting van dierenactivisten, aldus de eigenaar.

Zaterdag bezetten ongeveer veertig dierenrechtenactivisten de boerderij, waarbij een aantal zich vastgeketende aan kooien met eenden. Ze protesteerden daarmee tegen de leefomstandigheden van de eenden, waarvan de lever wordt vetgemest voor de delicatesse foie gras.

Eenden raakten in shock

"Maar eenden zijn erg stressgevoelig", vertelt de eigenaar. "Als er dan een zootje ongeregeld in witte pakken, met veel lawaai en met gsm-camera's in aanslag de stal binnenvalt, gaan de dieren in shock. Voor hen is dat een enorm bedreigende situatie die bovendien erg lang heeft geduurd. Sommigen wilden de eenden zelfs aaien. Ik wist al snel dat de stal zo goed als verloren zou zijn en kijk, ondertussen zijn al 180 dieren gestorven."

De boerderij is de laatste foie-gras-producent in Vlaanderen en moet in 2023 de deuren sluiten. De activisten wilden niet zo lang wachten en eisten onmiddellijke sluiting omdat het produceren van foie gras veel dierenleed veroorzaakt. De eenden in het Vlaamse bedrijf zaten in kooien omdat ze voor de kweek van foie gras rustig blijven en en niet te veel mogen bewegen. Juist de kleine kooien waren reden voor Animal Resistance om de stal binnen te vallen, stelde een woordvoerder.

Wat is foie gras?

Foie gras is de vervette lever van ganzen of eenden. Een vervette ganzenlever is pas foie-gras bij een gewicht van minimaal vierhonderd gram. Dat is zes tot tien keer zo zwaar als een gewone lever. Om dit absurde gewicht te bereiken, worden miljoenen ganzen en dus ook eenden onder dwang gevoederd. Dit begint in de laatste twee tot drie weken voor de slacht. De vogels krijgen dan een lange stalen of rubberen buis in de strot geduwd wat veel stress en pijn veroorzaakt. de dieren lopen ook het risico op een slokdarmperforatie en het sterftecijfer stijgt bij eenden met een factor tien à twintig.

Bron: ANP en Wakker Dier

Meer over:

foie gras
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.