Vroege Vogels

Eend voorspelt het weer

  •    •  
09-06-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
eendweetje1.jpg
Wil je weten wat voor weer het wordt? Kijk naar een eend!
Toen Erwin Kroll en Piet Paulusma nog lang niet geboren waren, hadden mensen zo hun eigen manier om het weer te voorspellen. Toen keken ze namelijk naar eenden! Ze geloofden dat wanneer eenden veel in het water doken, het binnenkort zou gaan regenen. Het spreekwoord luidde: "duikt en snatert eend of gans, dan is er voor regen kans".
Als ze zwemmend hun veren nat maakten, bleef het voorlopig nog regenen. De wind stak op als de eenden hun veren poetsten en hard met hun vleugels sloegen.
Je kon ook zien wat voor winter het zou worden wanneer je het borstbeen van een eend kookt. Als het borstbeen een lichte kleur of gedeeltelijk rood was, werd de winter zacht. Maar als het donkergekleurd of rood was, kon je alvast je warme kleding uit de kast halen want de winter werd streng.
Zou dit een sterk volksverhaal zijn of zou er toch een kern van waarheid in zitten? Om hier achter te komen zit maar een ding op: eendjes kijken!
Bron: Vogels in volksgeloof, magie en mythologie door Johan Boussauw
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.