Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een vreemde eend in de bijt: de kokardezaagbek | Fotoserie

  •  
19-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
kokardezaagbek_5dd2db294722b_large

Mannetje kokardezaagbek

© MicheldeBeer

Vandaag kregen we prachtige foto's binnen van MicheldeBeer van de kokardezaagbek, ook wel de kuifzaagbek genoemd. Dit is een kleine eendensoort, iets groter dan het nonnetje, die je bijna nooit tegenkomt in Nederland. Hij leeft en broedt namelijk uitsluitend in Noord-Amerika. De individuen die in Nederland gespot worden, zijn naar alle waarschijnlijkheid ontsnapte vogels hoewel een wilde herkomst niet geheel uitgesloten kan worden.

kokardezaagbek_5dd2daffbfad6_large

Mannetje kokardezaagbek

© MicheldeBeer

Uiterlijk

Vooral het mannetje is een opvallende verschijning met een bonte 'kapje' op zijn hoofd en felgele ogen. Het vrouwtje heeft ook een kapje, maar deze is bruin gekleurd net als haar iris. Dit kapje kunnen ze opzetten en weer intrekken. Beide vogels hebben een smalle, donkere snavel.
Het mannetje zou verward kunnen worden met een buffelkopeend en het vrouwtje lijkt op een kleine, donkere middelste zaagbek.

Kokardezaagbek_manvrouw

Links het vrouwtje kokardezaagbek en rechts het mannetje

© links: Rob-wijn; rechts: MicheldeBeer

Kokardezaagbek_vrouwtje_2

Vrouwtje kokardezaagbek

© WillemdeWolf

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.