Een vorm van beschaving
• 26-02-2010
• leestijd 2 minuten
Het kabinet Balkenende IV is gevallen. De PvdA exit, het CDA en de Christenunie demissionair. Een gevolg is dat niet Jacqueline Cramer, maar oud Verkeersstaatssecretaris Tineke Huizinga nu over het milieu gaat. Na de economische crisis, de ecologische crisis en de klimaatcrisis hebben we er nu ook een politieke crisis bij. Een veeg teken, aldus Klaas van Egmond. Toch heeft de val van het kabinet niet alleen negatieve gevolgen. Zo wordt de crisis- en herstelwet vermoedelijk in de ijskast gezet. Volgens de Utrechtse faculteitshoogleraar Geowetenschappen ligt de oplossing van alle crises in een andere vorm van beschaving die rekening houdt met de draagkracht van de aarde. Hij schrijft het in zijn boek, 'een vorm van beschaving'.
In zijn boek schrijft Klaas van Egmond dat onze huidige beschaving wordt gekenmerkt door crisissituaties die zich op ecologisch, economisch en sociaal gebied voordoen. Fundamentalistische religies, totalitaire staten, materialisme, hedonisme en een even fundamentalistisch kapitalisme zijn alom vertegenwoordigd. Van Egmond laat zien welke oorzaken hieraan ten grondslag liggen en hoe naar een nieuwe ‘kwaliteit van leven’ kan worden gezocht om onze beschaving te veranderen. Herhaling van de rampzalige geschiedenis kan alleen worden voorkomen door naar een min of meer gedeeld mens- en wereldbeeld te zoeken. Deze nieuwe manier van leven past binnen de draagkracht van de fysieke aarde en zal tegelijkertijd onze beschaving weer menselijk en waardig maken.
Van Egmond was als directeur, eerst van de sector Milieu van het RIVM, later van het Milieu- en Natuurplanbureau, de hoogste adviserende ambtenaar van de minister van milieu. Toen hij begon bij het RIVM in de jaren zeventig lag de nadruk van het milieubeleid op water- en grondvervuiling. Eind 2007 nam hij afscheid van het Milieu en Natuurplanbureau en werd hij faculteitshoogleraar Geowetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Van Egmond bestudeert duurzaamheid als sociaal proces.