Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Groene glazenmaker en krabbenscheer

26 aug 2016
  •  
leestijd 1 minuten
vv_newsimg_191889.jpg

© groene glazenmaker (c) Franciscus Koopman

Als er één kieskeurige libel bestaat is het de groene glazenmaker. Het vrouwtje legt haar eitjes maar in een specifieke waterplant: de krabbenscheer.
Vanaf dit jaar zijn er boeren die hun sloten natuurvriendelijk beheren, onder andere ten faveure van de krabbenscheer.  In het nieuwe agrarische natuurbeheer van 2016 bestaat voor boeren de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor natuurlijk slootbeheer.

Natuurlijk slootbeheer

Een van de onderdelen van het natuurlijk slootbeheer is het 'Ecologisch Slootschonen Krabbenscheer'. Hierbij wordt minimaal 40% en maximaal 60% van de vegetatie in de sloot één keer per drie jaar verwijderd. Dit zou goed zijn voor de krabbenscheer en de groene glazenmaker. Door op de juiste tijd de boerensloten schoon te maken krijgt de krabbenscheer genoeg ruimte en heeft het water de mogelijkheid goed door te stromen. De stand van het water is namelijk ook belangrijk voor de krabbenscheer, deze waterplant houdt van
een waterhoogte van 80 tot 100 cm.
groene-glazenmaker-op-krabbescheer---fotograaf-Cokar31

© Groene glazenmaker op krabbescheer. Fotograaf Cokar31

Boerensloottelling

Om de ontwikkelingen rond de groene glazenmaker te kunnen volgen worden tellingen gedaan in het boerenland van vier provincies: Zuid-Holland, Utrecht, Friesland en Groningen. De tellingen worden deze zomer uitgevoerd door de Vlinderstichting.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.