Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Een tweede Nederlandse kerncentrale?

16 feb 2006
  •  
leestijd 1 minuten
vv_newsimg_160611.jpg
De bouw van een nieuwe kerncentrale krijgt langzaam maar zeker een prominente plek op de politieke agenda. Gisteren presenteerden Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Milieu- en Natuur Planbureau (MNP) een rapport dat stelt dat een nieuwe centrale noodzakelijk is om de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Afgelopen zondag hield CDA-staatssecretaris Van Geel (Milieu) ook al een pleidooi voor een nieuwe kerncentrale in het tv-programma Buitenhof.
Momenteel heeft Nederland één werkzame kerncentrale, in het Zeeuwse Borssele. Als mogelijke locaties voor een nieuwe kernreactor noemde Van Geel de Eemshaven bij Delfzijl of het terrein naast de bestaande centrale in Borssele. Ook in Rotterdam bestaat belangstelling; de havenwethouder W. van Sluis (Leefbaar Rotterdam) zei te willen kijken naar mogelijkheden om een kerncentrale op de Tweede Maasvlakte te huisvesten.
In de Tweede Kamer wordt het verzet tegen de plannen van Van Geel gevoerd door de PvdA en GroenLinks, omdat deze partijen vinden dat er geen goede oplossing bestaat voor radioactief afval. Ook de Stichting Natuur en Milieu, en de provinciale milieufederaties zijn tegen een nieuwe Nederlandse kerncentrale. Nederland is dusdanig dichtbevolkt, dat de veiligheidsrisico's van een nieuwe centrale onaanvaardbaar hoog zijn, zeggen deze organisaties.

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.