Een tweede Nederlandse kerncentrale?
• 16-02-2006
• leestijd 1 minuten
De bouw van een nieuwe kerncentrale krijgt langzaam maar zeker een prominente plek op de politieke agenda. Gisteren presenteerden Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en het Milieu- en Natuur Planbureau (MNP) een rapport dat stelt dat een nieuwe centrale noodzakelijk is om de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Afgelopen zondag hield CDA-staatssecretaris Van Geel (Milieu) ook al een pleidooi voor een nieuwe kerncentrale in het tv-programma Buitenhof.
Momenteel heeft Nederland één werkzame kerncentrale, in het Zeeuwse Borssele. Als mogelijke locaties voor een nieuwe kernreactor noemde Van Geel de Eemshaven bij Delfzijl of het terrein naast de bestaande centrale in Borssele. Ook in Rotterdam bestaat belangstelling; de havenwethouder W. van Sluis (Leefbaar Rotterdam) zei te willen kijken naar mogelijkheden om een kerncentrale op de Tweede Maasvlakte te huisvesten.
In de Tweede Kamer wordt het verzet tegen de plannen van Van Geel gevoerd door de PvdA en GroenLinks, omdat deze partijen vinden dat er geen goede oplossing bestaat voor radioactief afval. Ook de Stichting Natuur en Milieu, en de provinciale milieufederaties zijn tegen een nieuwe Nederlandse kerncentrale. Nederland is dusdanig dichtbevolkt, dat de veiligheidsrisico's van een nieuwe centrale onaanvaardbaar hoog zijn, zeggen deze organisaties.