Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De vogels van Bosavi

  •  
15-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Bosavi

Het landschap van Bosavi, Papoea-Nieuw-Guinea

© Arita Baaijens

Een sprekend bos

Bioloog en ontdekkingsreiziger Arita Baaijens kwam dit jaar terug van een reis naar Papoea-Nieuw-Guinea, waar zij maandenlang bivakkeerde tussen de bewoners van Bosavi, een uitgewerkte vulkaan. De Papoea’s jagen er nog met pijl en boog en ervaren het bos als bezield. Natuurwezens laten zich horen en vogels hebben een boodschap, kortom: het bos ‘spreekt’. Wat kunnen wij hier met onze westerse wetenschap van leren?

Sprekende vogels

Vogels spelen een allesoverheersend rol in het leven van de bosbewoners. Je ziet het terug in de kostuums, in de muziek, in de manier van spreken en in de taboes. Sommige vogels mogen niet bejaagd en gegeten worden. Maar vogels brengen ook boodschappen over. Sommigen zijn ‘bewakers van de tijd’ en geven het tijdstip van de dag aan of het seizoen, andere vogels  signaleren mooi en slecht weer of overstromingen. Vooral de nenevogel heeft een groot zangrepertoire en kan bijvoorbeeld bezoek aankondigen.

Wunderkammer

Behalve dat de natuur voor de bosbewoners bezield is, blijkt de ontoegankelijke vulkaankrater een biologisch Wunderkammer te zijn met bontgekleurde kaketoes, dansende paradijsvogels, exotische vlinders, dikke pythons en schitterende orchideeën. Maar dit stukje paradijs staat onder druk, vanwege de oprukkende ‘beschaving’ van houtkap en gaswinning.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.