Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vissen tellen met de takkenfuik

  •  
06-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
afl 15 terschelling_def_layerd_frame_52696
Op Terschelling is een takkenfuik waarmee gemonitord wordt hoeveel vis er is in de Waddenzee. Elke dag wordt die fuik geleegd en de aantallen worden opgeschreven. De resultaten worden aan het NIOZ, het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, doorgegeven en samengevoegd met tellingen van de grote fuik bij Texel.

Uitbreiding monitoring

Op het grotere Texel wordt er al vanaf 1965 door het NIOZ gemonitord. Ze legen de netten in een plastic container van 100 liter en nemen deze mee terug naar het NIOZ. De gegevens van de fuik op Texel zijn van grote waarde, maar deze geeft het beeld van de visstand op één enkele locatie. Om een completer beeld van de visstand van de Waddenzee te krijgen is in 2013 met een bevlogen groep eilanders op Terschelling gestart met een tweede onderzoeksfuik.

Traditionele vismethode

De fuik-onderzoekers gebruiken een klassieke takkenfuik die vroeger veel is gebruikt door de kleinschalige Terschellinger boeren. De takkenfuik die er nu staat, is te danken aan Arjan Berkhuysen en Flang Cupido. Zij willen de traditionele vismethode behouden en zo ook meehelpen met het onderzoek van het NIOZ.

Dalende visstand

Uit het onderzoek blijkt dat de visstand flink is gedaald de laatste jaren. Dammen, dijken en andere obstakels zorgen ervoor dat vissen niet meer kunnen trekken en zich daardoor niet meer voortplanten. Hopelijk brengt de vismigratierivier die binnenkort gebouwd wordt daar verandering in.

Meer over:

takkenfuik
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.