Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Een op de tien auto's in 2020 elektrisch

3 dec 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Elektrische auto

© Pixabay

Ruim een tiende van alle nieuwe auto's die volgend jaar de showroom uitrijden is een elektrisch model. Die voorspelling deden brancheverenigingen RAI Vereniging, RDC en BOVAG bij de publicatie van de verkoopcijfers over de maand november.

Nieuwe auto's

De organisaties verwachten dat volgend jaar in totaal 425.000 nieuwe auto's op kenteken zullen worden gezet. Daarmee nemen de verkopen iets af ten opzichte van dit jaar, waar al met al rekening wordt gehouden met 430.000 registraties.

Tesla

De maand november was opnieuw een goede maand voor bijvoorbeeld Tesla. De Model 3 van de maker van louter elektrische voertuigen bleek het meest geregistreerde model met ruim 10 procent van de markt. Als merk moest Tesla het de afgelopen maand qua populariteit nog wel afleggen tegen Volkswagen.

Strengere emissietesten

In november werden 39.514 nieuwe auto's geregistreerd. Dat betekende een stijging van 14,2 procent ten opzichte van november 2018. Volgens de brancheorganisaties was in november vorig jaar sprake van een dip in de verkopen in de nasleep van eerder ingevoerde strengere emissietesten. Daardoor is het beeld nu ietwat vertekend.

Vergelijking met China

China maakt vaart met het vergroenen van zijn enorme wagenpark. In 2020 moet zelfs een kwart van de nieuwe auto's volledig elektrisch zijn, of een hybride auto met of zonder stekker. Dat maakt het ministerie van Industrie en Informatietechnologie bekend. Hiermee willen ze de vervuiling aanpakken maar ook minder afhankelijk worden van olie uit het buitenland.

Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.