Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Nieuwe paddenstoel, eenden en brood, basiskwaliteit natuur, fenolijn en alle overige onderwerpen

18 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
462 keer bekeken
duinmorielje

Duinmorielje

© Gerard Koopmanschap

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 18 april 2021 terug op de volgende startpunten:

00:00 - Zalm in de Roer
11:45 - Duinmorielje: nieuwe soort voor Nederland
20:50 - Basiskwaliteit Natuur
29:13 - Voerverbod voor eenden en andere vogels
36:20 - Nationale Bijentelling
42:05 - Fenolijn

Duinmorielje: nieuwe soort voor Nederland

In het Noordhollands Duinreservaat is een nieuwe paddenstoelensoort ontdekt voor Nederland: de duinmorielje. De kleine voorjaarspaddenstoel, die lijkt op de hersenen van een mens, komt alleen voor in duingebieden. Mogelijk komt de zwam al veel langer hier voor, maar is het tot nu toe nog niet ontdekt. De duinmorieljes zijn slechts een paar dagen per jaar te bewonderen. 

Basiskwaliteit Natuur

In een vuistdik boek heeft Vogelbescherming Nederland vastgelegd wat zij vinden dat de 'basiskwaliteit' van de natuur in Nederland zou moeten zijn. Verdeeld over 71 verschillende landschapstypen, lees je in 'Vogels in hun domein' welke vogels er in die gebieden voor zouden moeten komen. Wij nemen de proef op de som in een woonwijk die bovengemiddeld goed blijkt te presteren: Lanxmeer in Culemborg.  
De wijk Lanxmeer in Culemborg (c) Rob Buiter

Fenolijn 035-6711338

Kneuen, de eerste fitis, ganzenkuikens, voorjaarskluifzwammen, bloesem aan de krentenbomen, koekoeken en de eerste zingende zwartkoppen. Deze meldingen zijn de afgelopen tijd ingesproken op het antwoordapparaat van de natuur. Verder de eerste bonte vliegenvangers, de eerste gierzwaluw, en een eerste steenarend, in Zwitserland. Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Zwartkop - Cursus Vogelzang

Zwartkop

© Fotograaf: Barky

Nationale Bijentelling

Het vosje, de aardhommel, het roodgatje of toch de honingbij. Dit weekend (17 en 18 april) is de Nationale Bijentelling . Iedereen wordt opgeroepen om mee te doen aan dit landelijk onderzoek door in de tuin, op balkon of tijdens een ommetje gedurende een half uur bijen te tellen. In Vroege Vogels spreken we met bijenonderzoeker Johan van 't Bosch van EIS Kenniscentrum Insecten.Kijk hier voor meer informatie over de Nationale Bijentelling.
aardhommel

Aardhommel

© Fotograaf JancoGrave

Voerverbod voor eenden en andere vogels

Het klinkt zo idyllisch, met je kinderen eendjes voeren. Maar in de grote steden komen er steeds meer plekken met een voerverbod. Want ratten tieren welig op de voederplekken, het water vervuild en het is voor meeuw, duif en eend helemaal niet gezond om zich te goed te doen aan al die kilo’s brood.Op diverse plekken in ons land staan nu bij buurtcentra en moskeeën speciale klikobakken om brood in te werpen .Om te vergisten er vervolgens biogas van te maken. Beter voor mens en dier ! een verslag vanuit Amsterdam-West.
animal-3792505_1280

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema16 apr 2021 - 11:53

mooie foto's