Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Een nieuwe mini-cicade voor Nederland

19 jul 2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Hauptidia maroccana

© fotograaf:Weia reinboud

Begin april van dit jaar werd ie ontdekt: een nieuwe soort mini-cicade (ciccadellidae) voor Nederland. De Amsterdamse Maarten Reinboud vond het drie millimeter kleine diertje in zijn binnentuin,  op iets meer dan 500 meter van het Amsterdamse CS.

Onderzoek

Na uitgebreid onderzoek blijkt het te gaan om de ‘ Hauptidia maroccana ’, een soort die voorkomt tot in het midden van Frankrijk en in Zuid-Engeland. In Engeland wordt deze mini-cicade: glasshouse leafhopper genoemd. Het diertje komt daar met name voor op tomatenplanten in kassen en op allerlei tuinplanten. Daar wordt deze mini-cicade dan ook gezien als een plaaginsect.

Zuigsnuit

Cicaden leven van plantaardig materiaal en hebben een zuigsnuit waarmee ze in planten boren. Cicaden zijn verwant aan bladluizen, bladvlooien en witte vliegen. Allemaal hebben ze zuigende monddelen en voeden ze zich uitsluitend met plantaardig materiaal. Veel soorten zijn waardplantspecifiek wat betekent dat zij zich met slechts één plantensoort voeden. In ons land komen op dit moment 410 cicadensoorten voor en zes hiervan komen van buiten Europa. Vier hiervan behoren tot de familie van de dwergcicaden (Cicadellidae), één tot de spoorcicaden (Delphacidae) en de zesde is een doorncicade (Membracidae).
Hauptidia maroccana

© fotograaf:Weia reinboud

Polyfage

Veel mini-cicaden zijn monofaag of oligofaag, wat betekent dat ze zijn gespecialiseerd in respectievelijk één plantensoort of één plantenfamilie; ze gaan vaak nog liever dood dan dat ze zouden eten van een andere plant. De Hauptidia maroccana is bijzonder omdat het een polyfage soort is, oftwel hij houdt van allerlei planten.  

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar