Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een nieuwe mini-cicade voor Nederland

  •  
19-07-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
315 keer bekeken
  •  
Hauptidia maroccana

© fotograaf:Weia reinboud

Begin april van dit jaar werd ie ontdekt: een nieuwe soort mini-cicade (ciccadellidae) voor Nederland. De Amsterdamse Maarten Reinboud vond het drie millimeter kleine diertje in zijn binnentuin,  op iets meer dan 500 meter van het Amsterdamse CS.

Onderzoek

Na uitgebreid onderzoek blijkt het te gaan om de ‘ Hauptidia maroccana ’, een soort die voorkomt tot in het midden van Frankrijk en in Zuid-Engeland. In Engeland wordt deze mini-cicade: glasshouse leafhopper genoemd. Het diertje komt daar met name voor op tomatenplanten in kassen en op allerlei tuinplanten. Daar wordt deze mini-cicade dan ook gezien als een plaaginsect.

Zuigsnuit

Cicaden leven van plantaardig materiaal en hebben een zuigsnuit waarmee ze in planten boren. Cicaden zijn verwant aan bladluizen, bladvlooien en witte vliegen. Allemaal hebben ze zuigende monddelen en voeden ze zich uitsluitend met plantaardig materiaal. Veel soorten zijn waardplantspecifiek wat betekent dat zij zich met slechts één plantensoort voeden. In ons land komen op dit moment 410 cicadensoorten voor en zes hiervan komen van buiten Europa. Vier hiervan behoren tot de familie van de dwergcicaden (Cicadellidae), één tot de spoorcicaden (Delphacidae) en de zesde is een doorncicade (Membracidae).
Hauptidia maroccana

© fotograaf:Weia reinboud

Polyfage

Veel mini-cicaden zijn monofaag of oligofaag, wat betekent dat ze zijn gespecialiseerd in respectievelijk één plantensoort of één plantenfamilie; ze gaan vaak nog liever dood dan dat ze zouden eten van een andere plant. De Hauptidia maroccana is bijzonder omdat het een polyfage soort is, oftwel hij houdt van allerlei planten.  
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.