Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een nieuwe directeur en een roze head bangende leguaan

  •  
08-01-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Iguana_1216338c.jpg
Onze nieuwe directeur, Gabriel López, is zijn werk hier op de Galapagos nog niet eens gestart en direct al is er wereldnieuws, namelijk de ontdekking van een nieuwe leguanensoort: de roze leguaan. In eerste instantie dacht ik dat het een broodje-aap verhaal was, maar het is echt zo, wetenschappers hebben ontdekt dat de roze leguaan die leeft op de Wolf vulkaan een andere soort is. De credits voor het onderzoek gaan naar de Tor Vergata Universiteit in Rome.
Onderzoeker Gentile ontdekte op grond van DNA en bloedonderzoek dat een oerleguaan 10,5 miljoen jaren geleden zich op de Galapagos vestigde en dat zowel de land- als de zeeleguanen afstammen van deze oerleguaan. De roze leguaan was waarschijnlijk de eerste die zich afscheidde, zo’n 5,7 miljoen jaren geleden.
Opvallend is dat deze leguaan anders headbangt dan de andere landleguanen. Hij schudt zijn kop heel snel heen en weer, vooral om zijn territorium te verdedigen en om de vrouwtjes te lokken. De roze leguaan staat op de rode lijst en is nu al overal wereldnieuws. Het is bijzonder te noemen dat op een van de meest gecontroleerde en onderzochte plekken op aarde het nog mogelijk is om een nieuwe soort te ontdekken.
Onze nieuwe directeur moet helaas even in de schaduw blijven van de roze leguaan, maar directeuren zijn nu eenmaal niet 5,7 miljoen jaren geleden ontstaan. Zij zijn slechts een nieuwigheidje van de laatste twee eeuwen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.