Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een natuurlijke batterij op de zeebodem

  •  
13-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
NIOZ_logo.jpg
Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Zeeonderzoek (NIOZ) hebben bacterien ontdekt die electriciteit produceren en de zeebodem laten werken als een electrochemische batterij.
Elektrische evolutie
Het team van dr. ir. Filip Meysman ontdekte microorganismen die in staat zijn tot elektronentransport zoals dit plaats vindt in een batterij. Ze doen er hun voordeel mee om te overleven in de zeebodem, want het maken van een natuurlijke batterij levert hen groot voordeel op in de competitie voor energierijke voedingsstoffen. Deze ontdekking toont aan hoe inventief biologische evolutie kan zijn.
 
Meysman heeft van de European Research Council (ERC) een beurs van € 1,5 miljoen ontvangen (een Starting Independent Researcher Grant) voor vervolgonderzoek naar deze organismen. Hij hoopt te ontdekken hoe het mechanisme werkt en wat voor gevolgen dit heeft voor het leven in de oceaanbodem.
Nieuw interesse voor de zeebodem
Microbiologen zijn verbaasd over deze ontdekking. "Het verandert volledig ons beeld van hoe micro-organismen kunnen samenwerken en het toont ook aan dat er nog echt nieuwe ontdekkingen kunnen plaatsvinden in de zeebodem", legt Meysman uit. "Tot nu toe tasten we in het duister hoe dit elektronentransport gebeurt. Het doel van mijn onderzoek is om uit te zoeken hoe dit in zijn werk gaat en wat de consequenties zijn voor het natuurlijk functioneren van het ecosysteem op de zeebodem. Bovendien, als we weten hoe deze bacteriën dit voor elkaar krijgen, biedt dit mooie kansen voor vernieuwend onderzoek naar bio-elektrische materialen en systemen."
Het onderzoeksvoorstel draagt als titel 'Hardwiring the ocean floor: the impact of microbial electrical circuitry on biogeochemical cycling in marine sediments '. Het ERC onderzoek is gestart op 1 september 2012 en zal vijf jaar duren.
Bron: NIOZ
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.