Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een maand lang sterren zien en tellen

  •  
16-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
grote_beer_02.jpg
Een maand lang sterren tellen. Dat vragen de provinciale milieufederaties en Stichting Natuur en Milieu aan mensen in het hele land. De bedoeling is erachter te komen hoe donker het nog is in Nederland. Geteld wordt er tussen 10 oktober en 10 november.
De landelijke sterrentelling staat in het teken van de jaarlijkse Nacht van de Nacht, dit jaar op 30 oktober. Het is de bedoeling het aantal (zichtbare) sterren rond sterrenbeeld Cassiopeia te tellen. Hoe meer sterren te zien zijn, hoe donkerder het is op het punt van waarneming. Cassiopeia staat in oktober en november recht boven Nederland.
Tijdens een heldere nacht zijn op de ene plek meer sterren te zien dan op een andere. Dat komt door lichtvervuiling van bijvoorbeeld kassen, verlichte reclamezuilen en verlichting van wegen en huizen. Het licht verstoort dieren en mensen. Duisternis is een oerkwaliteit, die we moeten koesteren, aldus de organisaties.
Tijdens de Nacht van de Nacht zijn er in het hele land activiteiten om te genieten van de schoonheid van de nacht.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.