Dat landbouwgif giftig is voor plant en dier dat weet iedereen maar in exact welke mate dat is nog steeds niet duidelijk. Om te meten in hoeverre het planten en dierenleven in sloten last heeft van het door de boeren gebruikte gif komt er een grootscheeps onderzoek.
Leidster van het onderzoek is ecotoxicologe Martina Vijver van het Centrum voor Milieukunde Leiden (CML). Op een terrein in Oegstgeest worden 36 slootjes gegraven een zogenaamd ’Levend Lab “. De sloten van tien meter lang, tachtig centimeter breed en dertig centimeter diep, staan via een waterplas in verbinding met de Oude Rijn.
De onderzoekers hopen dat binnen een paar weken watervlooien, larven van libellen en andere insecten, mijten en algen de sloot koloniseren. Vervolgens zullen er in elke sloot bestrijdingsmiddelen worden geïnjecteerd, zodat de effecten van landbouwgif zo realistisch mogelijk bestudeert kunnen worden. Voorheen gebeurde de metingen in een proefopstelling met 48 emmers maar dat geeft volgens Martina Vijver een vertekend beeld. In de emmers kan goed worden onderzocht wat landbouwgif doet met een individuele watervlo, maar niet wat het doet met een gemeenschap van planten en dieren.