NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start 26 maart 2021npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Een levend lab in Leiden

18 nov 2016
  •  
leestijd 1 minuten
15109490_1770346089894152_1260629606266804086_n
Dat landbouwgif giftig is voor plant en dier dat weet iedereen maar in exact welke mate dat is nog steeds niet duidelijk. Om te meten in hoeverre het planten en dierenleven in sloten last heeft van het door de boeren gebruikte gif komt er een grootscheeps onderzoek.
Leidster van het onderzoek is ecotoxicologe Martina Vijver van het Centrum voor Milieukunde Leiden (CML). Op een terrein in Oegstgeest worden 36 slootjes gegraven een zogenaamd ’Levend Lab “. De sloten van tien meter lang, tachtig centimeter breed en dertig centimeter diep, staan via een waterplas in verbinding met de Oude Rijn. 
De onderzoekers hopen dat binnen een paar weken watervlooien, larven van libellen en andere insecten, mijten en algen de sloot koloniseren. Vervolgens zullen er in elke sloot bestrijdingsmiddelen worden geïnjecteerd, zodat de effecten van landbouwgif zo realistisch mogelijk bestudeert kunnen worden. Voorheen gebeurde de metingen in een proefopstelling met 48 emmers maar dat geeft volgens Martina Vijver een vertekend beeld. In de emmers kan goed worden onderzocht wat landbouwgif doet met een individuele watervlo, maar niet wat het doet met een gemeenschap van planten en dieren.

Meer over:

, , , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.