Een heerlijk gerecht van jonge hutspot met rolmops van harder en zoetzure komkommer. Een gerecht van meesterkok Albert Kooy. Gemaakt van een vissoort die in de groene kolom van de VISwijzer staat.
Ingrediënten
12 stuks bosui of lente-ui
12 stuks jonge bospeen
1 deciliter olijfolie
1 plak gedroogde ham
2 sjalotten, in ringen gesneden
3 teentjes knoflook
1 blaadje laurier
3 takjes tijm
1 deciliter kippenbouillon
1 deciliter witte wijn
bieslook
zout en peper uit de molen
Bosuien schoonmaken en in ringetjes snijden, bospeen
schillen en in chinoise snijden. Verhit de olijfolie in een
pan en voeg de plak gedroogde ham, sjalotten, knoflook,
laurier en tijm toe en laat dit even stoven. Voeg de bosuien
en bospeen toe en blus af met 1 deciliter kippenbouillon
en de witte wijn. Stoof dit in ongeveer 15 minuten gaar.
Breng op smaak met peper en zout en voeg als laatste wat
bieslook toe.
Maak van de aardappelpuree, melk en kippenbouillon
een dunne saus, breng op smaak met wat zout en giet het
in de slagroomkidde. Zet de kidde onder druk door twee
patronen in de houder te draaien.
Rolmops van harder
400 gram harderfilet
aardappelzetmeel
Snijd de filet in 4 repen à circa 80 gram per stuk en haal ze
door het aardappelzetmeel. De repen krokant frituren en
maximaal 15 minuten marineren in de azijn.
Azijn voor de harder
2 deciliter stokvisbouillon of kippenbouillon
2 eetlepels Zeeuwse stroop
1 deciliter azijn
1 deciliter soja
Voeg alle ingrediënten bij elkaar en breng aan de kook. Laat
afkoelen.
Suiker en azijn samenvoegen en aan de kook brengen,
daarna af laten koelen.
De komkommer in dikke repen snijden en bij het zoetzuur
doen.
Ganering
¼ krop krulandijvie
mierikswortel, schillen en raspen
Serveren
Spuit het aardappelschuim op een bord. Verdeel de
bospeen en uitjes erover heen. Garneer met enkele blaadjes
krulandijvie. Plaats de gefrituurde harderfilet erop en
garneer deze met de mierikswortel. Schep wat zoetzuur van
komkommer er omheen.