Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een kwart eeuw Ivoradio

  •  
06-07-2005
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
vv_newsimg_121782.jpg
Op 10 januari 1980 stonden Carla van Lingen en ik voor de deur van huize De Wijs in Amsterdam-Noord. We hadden plannen om de consumentenrubriek 'Keuren en Kiezen' te verbeteren en zochten een verrassende presentator. Consumentenuitzendingen in die tijd waren droog en saai - en dat wilden we veranderen.

Kabaret en Keuren en Kiezen

In een cultureel programma had ik Ivo horen zeggen dat hij na de opheffing van Kabaret Ivo de Wijs in de WW dreigde te komen. Dát was onze kans: een werkloze was voor een programma met beperkt budget misschien net te bekostigen. De onderhandelingen verliepen soepel en drie weken later, op 6 februari, zat Ivo voor de eerste keer achter de VARA-microfoon.
Luister naar die aflevering van Keuren en Kiezen van 6 februari 1980. Het onderwerp:  jenever - gepresenteerd door de piepjonge Ivo de Wijs (nog met lang haar).   hele jeneveruitzending beluisteren >>
Keuren en Kiezen werd al snel omgedoopt tot De Vooruitgang en met dat succesvolle programma beleefden we drie vrolijke jaren. Elke woensdag pret op Hilversum 2. Geen vergelijkende warenonderzoeken maar reportages waarin met een scheef oog naar de producent en de consument werd gekeken. Luisteraars stemden mee in de verkiezing voor De Vooruitgand Ergernis Trofee. In de sportprijzenwinkel vonden we het kleinste bekertje en dat werd overhandigd aan de trotse winnaar: premier Ruud Lubbers.
In 1983 maakte Ivo kennis met een typisch omroepfenomeen: het alom geprezen radioprogramma werd opgeheven. "Wij vinden", zo sprak onze radiodirecteur, "consumentenzaken zó belangrijk dat we ze niet in een klein rubriekje willen wegstoppen. In al onze uitzendingen moet het consumentenbelang doorklinken." De 25 minuten van De Vooruitgang verdwenen uit het schema en in geen enkele ander programma werd het woord consument in de daaropvolgende jaren gehoord.

De eerste vroege ochtendklus

Maar Ivo, Carla en ik bleven als trio op de radio. De actualiteitenrubriek 'de Wekkerradio' werd een stuk vrolijker met Ivo als duopresentator naast Karel van Hoof. En ook daar hoorde je de lol vanachter de microfoon doorklinken via de luidspreker. Hoogtepunt was de komst van Paus Johannes Paulus II naar Nederland. Al maanden van te voren werd daarover verslag gedaan door onze correspondent in Vaticaanstad, Pater Beerepoot.
Ook De Wekkerradio werd uit het schema geschrapt. De horizontale programmering was aan de winnende hand en dat ging ten koste van de variatie. Gelukkig bleef Ivo voor de luisteraar behouden. Vroege Vogels was het volgende programma dat aan een herstyling toe was. Het ICJ-trio nam de macht in 1985 over en was niet van plan die snel weer op te geven.

Prijs voor De Wijs

In 1986 ontving Ivo de hoogste onderscheiding die de Nederlandse radio kent: de Zilveren Reissmicrofoon. Zelf heeft hij zijn werk voor milieu en natuur nogal eens gebagatelliseerd: "Mijn belangrijkste bijdrage is geweest om al die jaren zondags heel vroeg op te staan." Bij het afscheid op 10 juli 2005 zal blijken dat groen Nederland daar heel anders over denkt.
Op zijn 55e verjaardag kondigde Ivo zijn afscheid al aan. Tot z'n zestigste wilde hij Vroege Vogels presenteren, maar daarna was het echt afgelopen. Even hebben we geprobeerd om dat idee uit z'n hoofd te praten, maar hij was nou echt eens onverbiddelijk. Tot de laatste weken, als hij in het Capitool naast 'één van zijn vier vrouwen' zat. Dan keek 'ie opzij naar Karin/Margreet/Inge/Letty en wie goed oplette zag dat z'n ogen wat vaker knipperden dan gebruikelijk.
Voor de luisteraars zal het een gemis zijn - voor de redactie is het erger. Wij gaan hem niet alleen die twee zondagochtenduurtjes missen, maar ook in de voorbereiding. De vrijdag als Vroege Vogels in studio en redactiekantoor wordt voorbereid zal nooit meer hetzelfde zijn. En voor Carla en mij wordt het zeker een moeilijk afscheid. Een kwart eeuw hebben we ononderbroken met z'n drieën programma's gemaakt. Uiteraard voor de luisteraars en voor ons brood. Maar nog meer voor ons plezier. Werken met Ivo is een wekelijks feestje geweest. En zoals u weet: een gemiddeld huwelijk duurt tegenwoordig minder lang dan de tijd dat wij samenwerkten. Dank Ivo, dank.
Joost Huijsing,
redacteur/samensteller Vroege Vogels
(ook met een traantje in het oog).

Hommage op VARA-tv

Journalist Coen Verbraak heeft in opdracht van de VARA voor Ivo's radioafscheid een documentaire gemaakt die op 10 juli werd uitgezonden. Je kunt de documentaire hier nog eens terugzien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.