Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Een krokodil is geen huisdier'

13 jul 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Krokodil_ab150950.jpg

© Fotograaf: ab150950

Zeeschildpadden, leguanen, krokodillen, dwergboa's: als het aan de Rotterdamse wethouder Joost Eerdmans ligt, worden die reptielen verboden als huisdier. In een brief aan staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) roepen Eerdmans en achttien collega's uit andere gemeenten de bewindsman woensdag op om snel te komen met een zogeheten positieflijst voor reptielen, een lijst met soorten die toegestaan zijn als huisdier.
Afgedankte reptielen
Eerdmans: ,,Een krokodil hoort niet in de huiskamer, het is geen huisdier. Bij mensen die een klein en jong reptiel in huis halen, bestaat veel onwetendheid. De reptielen worden groter, ouder en duurder dan verwacht. Ze moeten met levende dieren worden gevoerd. Ook kunnen ze gevaarlijk zijn. De Dierenbescherming krijgt geregeld te maken met reptielen die om die redenen worden afgedankt." Alleen al in Rotterdam gebeurt dat volgens de organisatie rond de 150 keer per jaar.
Ingrijpen
De wethouders schrijven aan Van Dam dat ze vanwege de privacy zelf niet bevoegd zijn om in te grijpen bij de mensen thuis en dat ze daarom pleiten voor een verbod op bepaalde soorten reptielen. Voor zoogdieren bestaat er al zo'n positieflijst sinds 1 februari 2015. Daarin is onder meer geregeld dat bepaalde dieren niet meer mogen worden gebruikt in circussen.
Lijst
Reptielen die volgens de wethouders zeker als huisdier zouden moeten worden verboden zijn zeeschildpadden, lederschildpadden, weekschildpadden, alligators, kaaimannen, krokodillen, diverse soorten agamen en leguanen, diverse soorten slangen zoals dwergboa's, cobra-achtigen en zeeslangen. ,,De lijst is opgesteld met de Dierenbescherming maar is niet uitputtend. Het is aan de staatssecretaris om een complete lijst op te stellen", aldus Eerdmans.
De oproep aan Van Dam is ondertekend door onder anderen de wethouders Laurens Ivens (Amsterdam) en Paul Jansen (Utrecht) en burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort. Ze hebben allemaal dierenwelzijn in hun portefeuille.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar