Vroege Vogels

Een huwelijk in dienst van de natuur

  •  
19-07-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
428 keer bekeken
  •  
PietervanBreugel_AnnemarievanDiepenbeek

© Pieter van Breugel en Annemarie van Diepenbeek in hun tuin. Foto: Henny Radstaak

Zij is gespecialisserd in diersporen en amfibieën, hij is de man van de wilde bijen. Annemarie van Diepenbeek schreef de Veldgids Diersporen, al jaren het standaardwerk voor dierspoorzoekers. Pieter van Breugel is een autoriteit op het gebied van de wilde bijen en weet als geen ander aan welke voorwaarden een bijenhotel moet voldoen. Geen wonder dat ze de natuur dichtbij vinden, namelijk in hun eigen tuin van hun woning in Veghel, vol met veel bloemensoorten en bijenhotels.

Wachten op bijen

Beide waren al jaren met hun hobby’s bezig, toen ze elkaar 20 jaar geleden ontmoetten. Sinds die tijd trekken ze vaak met elkaar op in de natuur, helemaal sinds hun pensionering. Ook de vakanties staan helemaal in het teken van de natuur. Dan zoeken ze zelf een wandelroute uit en gaat Pieter aan de hand van de planten te wachten op zoek naar bijen. In die tussentijd kijkt Annemarie uit naar diersporen.

Geduld

“Met Pieter moet je wel vaak veel geduld hebben”, zegt Annemarie van Diepenbeek over haar echtgenoot. “Hij kan soms uren bij zo’n plant staan wachten totdat hij de bewuste bij die op die plant vliegt op de foto naar tevredenheid heeft vast weten te leggen”. Maar de twee helpen elkaar ook op het vakgebied van de ander. Annemarie gaat dan zitten turven hoe vaak een bepaalde  bijensoort het nestje in het bijenhotel invliegt. “Maar omgekeerd wijs ik Annemarie ook op sporen van dieren die ik tegenkom”, vult Pieter van Breugel aan. Annemarie wordt regelmatig gevraagd door IVN-afdelingen om ergens een excursie te geven. Die afdeling zoekt dan een route uit van zo’n 10 kilometer lang. “Met ons mee op excursie duurt erg lang, omdat we altijd overal wel wat zien. Dus dan zijn we een paar uur bezig en dan blijken we van die 10 kilometer maar een paar honderd meter te hebben afgelegd”.

Meer over:

radioportret
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Vandewall
Vandewall22 jul. 2019 - 7:35

Ben voor de eerste keer in september 1996 met Annemarie mee ge weest in de Meinweg.Dit is een vrouw die je leert kijken naar diersporen . Op 30 Juni 2019 weer met haar in de Meniweg geweest hier was Pieter ook bij . Kreeg van haar hierna en paar foto's die we toen gemaakt hebben van een nestje ,5 stuks , gadeslangenHun verhaal op de radio ,zoals ze vertellen, is wat je dan meemaakt .  Jan Vandewall

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.