Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een Gallisch dorp in Noord-Holland

  •  
01-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
De bewoners van Bergen maken zich ernstig zorgen over de geplande opslag van gas binnen de gemeentegrenzen. Deze opslag kan namelijk aardbevingen veroorzaken tot 3,9 op de schaal van Rigter. Het verzet onder prominente bewoners van Bergen groeit. De minister van Economische zaken Maxime Verhagen heeft inmiddels een extra onderzoek toegezegd. Maar het is de vraag of daarmee de toekomstige schade aan de natuur ondervangen wordt.
Gasrotonde
Het oude gasveld onder de Bergermeerpolder dat in het midden van het natuurgebied Loterijlanden ligt is leeg. De regering wil dat het veld wordt gebruikt voor gasopslag. Sinds 2008 worden er door de regering plannen ontwikkeld om het nu lege veld te gebruiken voor de opslag van vooral Russisch gas. Daarmee moet na een investering van 800 miljoen euro de grootste ondergrondse gasopslag van West-Europa ontstaan, om zo dé gasrotonde van Europa te worden.

Rechtszaak

Bergen is de enige gemeente in dit gebied die zich nog verzet tegen de plannen voor ondergrondse gasopslag. Alkmaar, Heiloo, Schermer en ook de provincie Noord-Holland legden hun bezwaren terzijde na de aankondiging van economische compensatiemaatregelen door het Rijk. Maandag 4 april 2011 dient de rechtszaak die de gemeente Bergen tegen het Rijk heeft aangespannen, omdat het Rijk regels zou hebben overtreden door de beslissingsbevoegdheid over te nemen zonder dit met de gemeente te overleggen. Deze bestuursrechtelijke horde is misschien wel de laatste kans om de Bergermeerpolder te beschermen.
Online stemmen
De andere kans is het onderzoek dat minister Verhagen van Economische zaken woensdag 30 maart heeft aangekondigd of door gasopslag het gevaar voor een aardbeving zal toenemen. Dat is met name waar de actievoerende bewoners bang voor zijn: eventuele aardbevingen die de gasopslag met zich zal meebrengen. De kwetsbare natuur speelt een belangrijke maar, zo lijkt het, een ondergeschikte rol in het verzet. Online verzamelen de bewoners stemmen tegen de gasopslag.
Broedplaatsen verdwijnen
De beheerder van de Loterijlanden, Natuurmonumenten, verzet zich ook tegen gasopslag: minstens twee 60 meter hoge boortorens, pijplijnen en de aanleg daarvan zullen de bloemrijke graslanden en de bijzondere broedplaatsen van de tureluur, grutto, kievit en andere weidevogels vernielen. De structuur van de eeuwenoude grond met zoutlagen - waardoor de bijzondere flora kan gedijen - zal worden omgeploegd waardoor meer ruimte zal ontstaan voor “gewone” plantjes.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor