De temperatuur laat het nog wat afweten, maar de zon is uitnodigend genoeg voor een lekkere wandeling. De natuur nog op gang komen zo aan het begin van een nieuw seizoen. Een goed moment dus om eens de knoppen van bomen nader te bekijken.
De meeste mensen herkennen bomen vooral aan de hand van de bladvorm of de vruchten. Maar ook de vorm van de boom als geheel en de schors bieden vaak de nodige houvast. Zeker in de winterperiode, wanneer je bij loofbomen slecht met bladvorm uit de voeten kunt, kan dat helpen. Al kan het blad op de grond soms nog wel een goede aanwijzing zijn.
Naast silhouet en schors bieden ook knoppen een uitkomst in deze periode. Deze knobbeltjes die zich op regelmatige afstand van elkaar langs de takken bevinden, bevatten de bladeren en/of bloemen in aanleg. Elke soort heeft zijn eigen type knoppen. Aan de hand van onder meer hun vorm en kleur en de plaatsing langs de takken valt op deze wijze voor de meeste bomen te bepalen met wie we van doen hebben.
Een Beuk heeft lange spitse knoppen en een Eik juist stompe, die bovendien als een kluitje bij elkaar zitten. Opvallend zijn ook de dikke knoppen van de Es. Ze zijn matzwart en staan kruisgewijs aan de takken: telkens twee tegenover elkaar en de volgende twee ten opzichte daarvan een kwartslag gedraaid.
Wie nu bomen aan de hand van knoppen, silhouet en schors op naam brengt, kan later dit jaar met het blad erbij de zaak controleren. Daarvoor is nog wel even geduld nodig want de meeste bomen lopen pas in april of mei uit.