Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een echt wintersinsect: de sneeuwspringer

  •  
20-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
230 keer bekeken
  •  
WhatsApp Image 2020-12-13 at 16.44.35

© Daan Drukker

Voor insectenliefhebbers is de winter geen goede tijd. De meeste insecten zitten diep weggestopt op een veilige schuilplek, of hebben simpel het loodje gelegd toen het kouder werd. Maar niet de sneeuwspringer. Dit kleine beestje is goed aangepast op de Nederlandse winter, en kan zelfs in de sneeuw nog vrolijk rondspringen. En dit is dus ook de beste tijd om ernaar op zoek te gaan. Insectenkenner Daan Drukker geeft een snelcursus.

Donkere springer

De plekken waarvan bekend is dat er sneeuwspringers voorkomen zijn op de hei en rond zandverstuivingen. Hier groeien mossen die het insect, verwant aan de vlo, met hun zuigsnuit leegzuigen. Het zou dus ook niet gek zijn in de duinen te zoeken naar de sneeuwspringer, want op deze zandgronden zouden ze ook kunnen voorkomen. Dit is alleen nog nauwelijks waargenomen, dus de onderzoekers van EIS horen graag van mensen die ze hier zien.  Je kunt dan het beste zoeken naar een koperkleurig, vlo-achtig insect dat rondspringt. Als het sneeuwt is de zoektocht het makkelijkst, omdat hij dan vanwege het contrast makkelijker te zien is.
IMG_1137

© Pleun Aarts

Anti-vries

Leven onder de barre omstandigheden van de winter vraagt om aanpassingen. De sneeuwspringer heeft in zijn lichaamsvloeistof een soort anti-vries, waardoor hij tot -8 kan overleven. Ook vleugels zijn onhandig, vliegen kost namelijk zoveel energie dat je dat in de winter beter kunt laten. Er zijn ook geen predatoren rond deze tijd van het jaar, dus vliegen is niet echt nodig. Aan het eind van de winter leggen sneeuwspringers hun eitjes onder de grond, en zullen in het zomerseizoen weer plaatsmaken voor andere insecten.

Sneeuwspringer gezien? Geef hem door op waarneming.nl

Meer over:

winterinsecten
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Theo Huitema
Theo Huitema22 dec. 2020 - 9:41

mooie foto's

Theo Huitema
Theo Huitema19 dec. 2020 - 10:00

mooie foto

Paul Natuurliefhebber
Paul Natuurliefhebber18 dec. 2020 - 12:14

Normaal heeft de Sneeuwspringer geen last van predatoren maar! Door de opwarming van de aarde zijn mieren ook in de winter actief en de grotere soorten mieren lusten graag Sneeuwspringers. Mijn vrouw en ik hebben ooit een foto genomen van een mier die een Sneeuwspringen naar haar nest versleepte. Nog een weetje, tijdens de paring draagt het mannetje het vrouwtje op zijn rug.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.