Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Een derde van zweefvliegsoorten wordt met uitsterven bedreigd

  •  
11-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
417 keer bekeken
  •  
kleine_zweefvliegjes_bij_elkaar_622af6841051d_medium

© MaJaTa

37 procent van alle zweefvliegsoorten in Europa wordt met uitsterven bedreigd. Het zijn "essentiële bestuivers" die door intensieve landbouw, schadelijke pesticiden, stedenbouw en klimaatverandering erg kwetsbaar zijn, schrijft de natuurorganisatie IUCN, die de internationale Rode Lijst bijhoudt.

Cruciale rol 

Zeker 314 van de 890 zweefvliegsoorten in Europa zijn kwetsbaar, bedreigd of ernstig bedreigd, terwijl ze "van cruciaal belang" zijn voor de voedselzekerheid van de planeet. De insecten bezoeken vaak meer bloemen dan bijen en ze zijn na bijen de belangrijkste bestuivers. Bovendien bestrijden ze bladluizen en kleine sapzuigende insecten die gewassen beschadigen.

witte_halvemaanzweefvlieg_5ecfcc00ebf8e_medium

Witte halvemaanzweefvlieg

© Dirk Slijkhuis

Intensieve landbouw

De intensieve landbouw raakt de zweefvliegsoorten het meest. Zeker de helft wordt beïnvloed door niet-duurzame landbouw. De IUCN pleit daarom voor bescherming van belangrijke leefgebieden van de zweefvliegen, zoals oude bossen of zogenoemde wetlands - dat is in Nederland bijvoorbeeld de Waddenzee.

Zweefvliegspecialist Francis Gilbert van de IUCN stelt dat oude bomen belangrijke voedingsbronnen zijn voor zweefvliegen vanwege hun "stamholten, boomgaten, sapstromen, gevallen takken en boomstronken". Door natuurbranden, die door klimaatverandering vaker voorkomen, gaan de oude bomen nu regelmatig verloren. "Zweefvliegen zijn gedwongen om naar nieuwe gebieden te verhuizen en het hoofd te bieden aan veranderende landschappen", zo stelt de IUCN.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.