Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Een bos als akker

30 okt 2014
  •  
leestijd 1 minuten
IMG_2863.jpg
Wouter van Eck kocht tweeënhalve hectare saai maïsland in de buurt van Nijmegen, en toverde dat om in een prachtig stuk natuur en een 'eetbaar bos'. "Met 'agro-bosbouw' kun je uiteindelijk meer voedsel van een hectare oogsten dan met conventionele landbouw", stelt hij.
Agro-forestry
Al binnen vier jaar na de aanleg groeit en bloeit er van alles in Voedselbos Ketelbroek, zoals het project van Van Eck en zijn compagnon Pieter Jansen is genoemd. "En het mooie is: we hoeven er bijna niets aan te doen. Geen mest, geen bestrijdingsmiddelen, zelfs geen water. De natuur regelt alles zelf", stelt Van Eck. "Er zitten hier permanent heel veel insecten voor de bestuiving en ook om de eventuele luizen in toom te houden. Daar komen weer veel vogels op af. En we hebben ook al zoveel muizen dat er zelfs een familie wezeltjes in ons voedselbos huist."
Ook een voedselbos aanleggen?
Op het web zijn inmiddels diverse sites met informatie over de aanleg van een voedselbos. Zoals deze , of de eigen facebookpagina  van de mensen van Ketelbroek.
Voor de wetenschappelijk geïnteresseerden: de universiteit van Wageningen heeft ook een bijzonder hoogleraar Boslandbouw: professor Meine van Noordwijk.
Agro1
Agro2
Agro3
Agro4

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar