Een boeiende ontknopping
• 01-04-2010
• leestijd 2 minuten
Met de hoge temperaturen van vorige week is de natuur bezig met een ware inhaalslag. In korte tijd staat er van alles in bloei, zie je de knoppen met de dag zwellen en neemt het groen zienderogen toe. De mooie winter heeft een boeiende ‘ontknopping’.
Waar de start van het seizoen zich gewoonlijk rustig opbouwt, lijkt nu alles tegelijk te komen. In deze tijd van het jaar zien we dat vooral sterk aan diverse boomsoorten die binnen een paar weken uitlopen. De knoppen van Sleedoorn, Krentenboompje, Peer en Paardenkastanje kun je zowat zíen groeien en de eerste blaadjes van Meidoorn komen al tevoorschijn.
Gedurende de koude winterdagen worden hormonen afgebroken die eerder het uitlopen van de knop tegengingen. Nu de wateropname in het voorjaar weer op gang komt, zwellen de in aanleg reeds aanwezige bladeren op en duwen de knopschubben opzij. De boom spreekt zijn reservevoorraden aan om snel zijn bladeren te ontvouwen, zodat hij daarmee opnieuw energie kan opbouwen.
Sommige bomen komen in bloei voordat ze met blad uitlopen. In eerdere natuurberichten bespraken we daarvan al Hazelaar en Els, maar ook Gele kornoelje (nu nog bloeiend), Sleedoorn (bijna in bloei) en Es horen daarbij. Paardenkastanje brengt blad en bloemknop tegelijk naar buiten vanuit de kleverige knoppen. Bij de Gewone Vlier zijn die knopschubben minder beschermend. Ze zitten slechts losjes rond het ontluikende blad. Na de winter is het uitpakken dan ook gauw gebeurd. De Vlier is er dan ook als één van de eerste bij.
Tekst: Wout van der Slikke, FLORON
Bron:
Natuurbericht.nl