Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eemland nog aantrekkelijker voor weidevogels

  •  
14-11-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
watersnip_03.jpg
In de polders van Eemland wordt deze weken hard gewerkt om het gebied voor de lente van 2009 op orde te hebben als de weidevogels weer terugkeren uit hun overwinteringsgebieden. Door het open, weidse en stille karakter is dit weidegebied ten noorden van Amersfoort sinds jaar en dag een prachtig plek voor de oer-Nederlandse weidevogels.
Verlaging slootoevers
De werkzaamheden die nu plaatsvinden zorgen ervoor dat het gebied open en weids blijft. Tegelijkertijd verbeteren de leefomstandigheden voor weidevogels. Zo kan de waterhuishouding beter op de behoeften van de vogels worden afgestemd door de plaatsing van een waterwielpomp. En door de verlaging van de slootoevers kunnen de vogels makkelijker voedsel vinden. Deze verbeteringen zijn mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van LNV.
Kwetsbaar
Eemland staat bekend als topgebied voor weidevogels. Belangrijke vogels die broeden zijn de kievieten, grutto’s en de tureluurs. Maar ook de kemphaan en de watersnip worden er waargenomen, evenals vele soorten eenden.
Maar het gebied is kwetsbaar en verschillende bedreigingen kunnen ertoe leiden dat het minder geschikt wordt voor weidevogels doen afnemen. Bomen en struiken die spontaan opkomen, de bouw van schuren en andere bouwwerken en de lage waterstand zorgen ervoor dat weidevogels geen nesten meer maken. Ook roofdieren zijn een bedreiging, terwijl de toenemende aantallen overzomerende grauwe ganzen de rust van de weidevogels verstoren.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.