Eelde kampt al jaren met in het wild glibberende Russische rattenslangen. De laatste tijd zijn er bij de gemeente Tynaarlo veel klachten uit de buurt binnengekomen over de dieren, die twee meter lang kunnen worden.
De gemeente neemt de klachten serieus en schakelt een extern bureau uit Delft in om te onderzoeken hoeveel slangen er rondkruipen en hoe die dieren moeten worden bestreden. Dinsdag houdt de gemeente voor de bezorgde buurtbewoners een informatieavond in een bowlingcentrum in hun woonplaats. De dieren zijn volgens een gemeentewoordvoerster ongevaarlijk. ,,Ze jagen hooguit schrik aan, als ze worden opgemerkt. De beesten zijn erg schuw en kruipen het liefst weg'', legt de woordvoerster uit.
Volgens de buurtbewoners gaat het om tientallen slangen. Bioloog Popke van der Molen uit Eelde wordt verantwoordelijk gehouden voor dit probleem. Zo'n tien jaar geleden dumpten mensen jonge Russische rattenslangen in de ecologische tuin van de bioloog. ,,Ik heb hiervoor geen toestemming gegeven, maar er ook geen punt van gemaakt. De diertjes zouden een winter toch niet overleven, dacht ik'', aldus de bioloog. Enkele jaren later werd de eerste rattenslang in het wild gesignaleerd. ,,En nu zitten we met ruim tweehonderd van die exemplaren die op en nabij het vliegveld rondkruipen'', vertelt Van der Molen.
Hij geeft op 26 augustus in zijn woning een lezing over deze dieren. ,,Ze zijn volstrekt ongevaarlijk en zelfs nuttig. De slangen eten jonge muizen en ratten. Sinds wij rattenslangen in de tuin hebben, hebben wij geen muizenplaag meer gehad'', benadrukte Van der Molen. Hij heeft inmiddels een netwerk opgezet van slangenvangers om de dieren te vangen. ,,Geen gemakkelijke klus. Ik probeer de slangen onder te brengen bij slangenliefhebbers die deze dieren in een terrarium houden''.