Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eekhoorns zijn echte acrobaten

  •  
21-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1277 keer bekeken
  •  
Eekhoorn

© Fotograaf: Gré Pape

Heb jij dit jaar al veel eekhoorns gezien? Soms steken ze met een golvende beweging over, of zitten verstopt in de berm achter een boom. En als ze je opmerken, zijn ze in een mum van tijd weg. En daar sta je dan met een grote glimlach op je gezicht, want wat zijn het toch een leuke en mooie dieren!

Dit moet je weten over de eekhoorn:

-Lengte van snuit tot staart: 25 cm
-Gewicht: max. 415 gram
-Dieet: eikels, bladeren en vogeleieren

Echte acrobaten

Eekhoorns zijn echte acrobaten. Met hun lange tenen met scherpe nagels kunnen ze snel de boom inklimmen en van tak naar tak springen. De harige knaagdieren spreiden hun poten tijdens de sprong en de losse huid werkt dan een beetje als parachute in hun glijvlucht. De pluizige staart gebruiken ze als roer, zodat ze zichzelf in de juiste richting kunnen sturen. Eenmaal geland op een tak, rennen ze turbosnel achter een andere eekhoorn aan, zoeken ze naar eten of bouwen een nest.
Eekhoorn

© Fotograaf: Anja H

Leren springen en klauteren

Eekhoorns nestelen graag in boomholtes, maar soms bouwen ze hun nest op een dikke tak tegen de stam aan. Er zijn twee voortplantingsperiodes in het jaar en er worden dan 2 tot 5 jongen geboren die nog kaal en blind zijn. Maar nadat ze een aantal weken gezoogd zijn, zijn ze al aardig gegroeid en leren ze de acrobatische technieken van hun moeder. Ze zullen vast af en toe vallen en struikelen, maar kunnen al snel op eigen benen staan. In onderstaande video zie je jonge eekhoorns die hun rondspringende moeder volgen. 
Jonge eekhoorn

© Fotograaf: jopageri

Met dank aan ​Nature Today​​​

Filmer Instagrambeelden:
Luuk Punt
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

barbara.schippers
barbara.schippers22 apr. 2021 - 5:39

vaak wordt er gedacht dat eekhoorns eikels eten, dit doen ze echter alleen wanneer weinig ander voedsel voor ze te vinden is, er zit namelijk iets in eikels dat helemaal niet goed is voor ze. ze eten vooral boomvruchten, hazelnoten, walnoten, beukenootjes, dennenkegels enz. ook boomschors blaadjes en heel af en toe een jonge vogel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.