Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eekhoorns in Flevoland?

  •  
15-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
971 keer bekeken
  •  
eekhoorn_rood.jpg
Wie aan eekhoorns denkt, associeert deze niet meteen met Flevoland. Toch komt dit prachtige dier in de polder voor. Met het ouder worden van de bossen wordt de eekhoorn in de kaart gespeeld. Over hoe het met de verspreiding staat is echter niet zo veel bekend in Flevoland. Zoogdieratlas.nl probeert alle zoogdieren in kaart te brengen, dus ook de eekhoorn, en vraagt u om de komende maanden extra op te letten en eekhoornwaarnemingen aan ons door te geven.
De afgelopen jaren zijn eekhoorns op enkele plaatsen in de polder gesignaleerd. Zo is bekend dat het dier in ieder geval tot en met 2003 voorkwam in het Urkerbos. Ook rond het Horsterwold en Spijk-Bremerberg zijn enkele waarnemingen gedaan. Recent kwam een melding uit het Tollebekerbos.
Nu het kampeerseizoen is aangebroken en er volop in de bossen van Flevoland zal worden gewandeld, is de kans aanwezig dat eekhoorns worden gezien op plaatsen waar het voorkomen nog niet bekend was. De initiatiefnemers van de zoogdieratlas roepen iedereen nu dus op eekhoornwaarnemingen door te geven. U kunt ze melden bij Ria Heemskerk, op het volgende e-mailadres: heemskerk@landschapsbeheer.net.
De enige van nature in Nederland voorkomende eekhoornsoort is de Rode eekhoorn, herkenbaar aan de lange rode pluimstaart. Daarnaast worden af en toe ontsnapte andere eekhoornsoorten gezien. In Engeland is de Rode eekhoorn op diverse plaatsen in het nauw gedreven door concurrentie van de Grijze eekhoorn. In Nederland is deze plaagsoort ook op enkele plaatsen, buiten Flevoland, gezien. Verder worden af en toe nog andere exotische eekhoornsoorten aangetroffen. Ziet u een afwijkende eekhoorn, probeer dan een foto te maken en mail deze mee.
Ook waarnemingen van andere zoogdieren als ree, haas, konijn, mol en egel zijn trouwens welkom. Zo helpt u mee om een steeds beter beeld van de zoogdieren in Flevoland te verkrijgen. Op Zoogdieratlas.nl zijn de kaarten en meer informatie te vinden.
Zoogdieratlas Flevoland is onderdeel van een landelijk project van de Zoogdiervereniging in samenwerking met Landschapsbeheer Flevoland, Stichting Het Flevo-landschap en Provincie Flevoland.
Tekst: Ria Heemskerk, Zoogdiervereniging
Bron: Natuurbericht.nl

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.