Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eekhoorn gebruikt staart als paraplu | Zelf Geschoten

  •  
27-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2649 keer bekeken
  •  

“Sinds we een notenboom in onze tuin hebben, is deze eekhoorn een regelmatige gast. Hij of zij is al met heel wat walnoten aan de haal gegaan!” schrijven filmers John en Addy uit Roosendaal.

“Vandaag zagen we de eekhoorn smullen van zaden en noten van het voederhuisje tijdens een hevige regenbui. Wat blijkt? Het beestje gebruikt zijn pluimstaart als paraplu! Deze legt hij naar voren over zijn hele lijf, terwijl hij een stukje noot aan het oppeuzelen is.”

Belangrijke functie

Bij klimmen en springen gebruikt de eekhoorn zijn staart om zijn evenwicht te bewaren. De staart heeft, naast de oren, ook een signaalfunctie voor soortgenoten.

Fotograaf Ruurd Jelle van der Leij kon deze eekhoorn vastleggen terwijl hij een sprong maakt op in de volgende boom te duiken. "De route was op tien meter boven de grond door de eiken. Het geluk was dat het een vaste route was," schrijft Ruurd Jelle. "Toen ik op een ochtend de eekhoorn tijdig aan zag komen zat ik klaar op een plek waar hij een sprong maakte." 

eekhoorn_springt_door_de_bomen_57c54608dc6ec_medium

© RuurdJellevdLeij

Noten en zaden

Het dieet van een eekhoorn bestaat uit boomzaden zoals eikels, noten en kegels van naaldbomen. Maar ze houden ook van knoppen, bessen, boomschors en paddenstoelen.

Geniet mee van een lekker maaltje van deze rode eekhoorn! Rustig knabbelt de eekhoorn van zijn noot. Geraldine Beks filmt hem in close-up zonder dat hij het doorheeft. Goeie telelens Geraldine!

Meer over:

eekhoorn
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.