Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Edith van der Meulen: Het geluk van Poesje Puck

  •  
01-02-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kat.jpg
Er was eens een poesje, genaamd Puck. Ze wilde graag gelukkig worden. Daarom trok ze de wijde wereld in, op zoek naar geluk. Maar hoe ze ook zocht, nergens kon ze het vinden.  
Teleurgesteld keerde ze naar huis terug en vroeg haar moeder, waar het geluk te vinden was. Moederpoes wist het ook niet, maar raadde haar aan, advies te vragen aan de Wijze Oude Kater. Dat gaf hoop. Een beetje gelukkig huppelde Puck naar hem toe en stelde haar vraag. Hij antwoordde: Lieve kind je hoeft helemaal niet zo ver te zoeken. Het geluk is dichterbij, dan je denkt. De sleutel ligt in het Latijn: Wat is het Latijnse woord voor geluk? Felix. En welke betekenis heeft dat woord nog meer? Poes. Dus het geluk zit in jezelf. Het is namelijk verborgen in het puntje van je staart.
Dolgelukkig rende Puck naar huis om haar moeder het blijde nieuws te vertellen. Moederpoes spoorde haar aan, om dat geluk dan maar gauw te gaan pakken. Dus joeg Puck achter haar eigen staart aan. Maar hoeveel rondjes ze rende, ze kreeg haar staartpunt niet te pakken. Duizelig viel ze in slaap.
Teleurgesteld werd ze wakker; ze voelde zich ongelukkig. Weten waar het geluk te vinden is, maar er niet bij kunnen, is erger dan helemaal niet weten waar het is. Het is een Tantaluskwelling. Boos ging ze terug naar de Wijze Oude Kater en gaf hem de schuld van haar ongeluksgevoel. Hij zei lachend: Wat ben je toch naïef. Je hoeft helemaal niet achter het geluk aan te jagen. Uit ervaring weet ik: Waar ik ook ga of sta, het puntje van mijn staart komt me altijd achterna.
De moraal van dit verhaal: Geluk zit in ons allemaal. Je hoeft het slechts te herkennen. In plaats van erachteraan te rennen.
Dit sprookje kreeg voor mij echter een bizar staartje. Terwijl ik het vertelde, zag ik, vol schrik, opeens een poes lopen, waarvan een stuk staart was afgebeten. Hoe kon ik uitgerekend hier dit verhaal vertellen? Gelukkig troostte iemand me met de wijze opmerking: Er is weliswaar een stuk staart af, maar daardoor is het puntje van de staart juist dichterbij de poes gekomen.
Opgedragen aan poezengek Midas.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.