Vroege Vogels

Edelherten uitgezet in Limburg

  •  
16-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
257 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_150969.jpg

© edelhert

In Limburg leven sinds dinsdag 15 november weer edelherten in het wild. De dieren zijn door Stichting het Limburgs Landschap uitgezet in het Weerterbos. Het gaat om een eerste groep, van vijftien herten. De dieren lopen in een 150 hectare groot, omrasterd gebied. Edelherten worden vaak verward met reeën, maar edelherten zijn vele malen groter en daardoor indrukwekkender om te zien.
Edelherten horen van nature thuis in Nederland, maar eeuwen geleden zijn ze door ontginning en jacht uitgeroeid. Op dit moment zijn er nog maar enkele plekken in Nederland waar ze in het wild voorkomen. De Veluwe is een bekend voorbeeld. Nu er door geleidelijke aankoop van gronden en uitgekiend beheer een geschikt aaneengesloten natuurgebied is ontstaan in Limburg wordt met de edelhertenuitzet een symbolische stap gezet.
Lange voorbereiding
De edelherten konden niet zomaar worden uitgezet in het Weerterbos. Er ging veel overleg aan vooraf tussen het Limburgs Landschap, de overheden en de (agrarische) organisaties in de streek. Zo konden de mogelijke gevolgen van dit project goed in beeld gebracht worden. Om het gehele gebied van 150 ha is een hekwerk van twee meter hoogte geplaatst. Tevens is er een aantal toegangshekken voor het publiek op wegen en paden geplaatst. Op diverse plekken op het hekwerk kunnen wandelaars informatie over het hertenproject vinden.
Gezonde dieren
De dieren zijn afkomstig van wildfarms in België. Voor het uitzetten zijn ze op alle besmettelijke dierziektes onderzocht. Nu kunnen ze wennen aan een bestaan in een groot natuurlijk gebied. In dit tijdelijk leefgebied zullen de nieuwe herten goed worden gevolgd. Zes van de dieren hebben een zender aan een halsband om hun nek. De signalen van deze zenders kunnen met behulp van een ontvanger en computer zelfs vanachter het bureau worden opgevangen.
Het uiteindelijke doel van het hertenproject is een praktijkproef van twe à drie jaar met edelherten in de vrije natuur. De hekken zullen in de toekomst dus opengezet worden. Uit het vooroverleg bleek dat de agrarische sector in de regio bezorgd is dat de herten naar voedsel zullen gaan zoeken op akkers en weilanden, waardoor er schade kan ontstaan. Voordat de herten in de vrije natuur losgaan worden er in gezamenlijk overleg goede afspraken hierover gemaakt.
Bron: Limburg Landschap
Foto: Bas Worm

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.