Vroege Vogels

Edelherten burlen heel erg vroeg

  •  
13-08-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
edelhert_14.jpg
In Nationaal Park De Hoge Veluwe is het geburl van edelherten al volop te horen. Gewoonlijk laten de dieren pas in september hun bronstroep horen, maar net als veel andere dieren en planten zijn de herten heel erg vroeg door de zachte winter. Die zorgde ervoor dat er in het voorjaar en in de zomer overvloedig veel voedsel te vinden was, waardoor de herten in een zeer goede conditie zijn, aldus het park woensdag.
Testosteron
Door de goede conditie is de testosteronspiegel van de mannelijke herten eerder gestegen. Onder invloed van stijging van dit hormoon gaan de edelherten op zoek naar vrouwtjes. Die lokken ze door in de schemering te burlen. De herten laten zich in de bronstperiode ook meer zien dan anders. Volgens De Hoge Veluwe zijn er op koele avonden bij de wildobservatieplaatsen al geregeld bokken met hindes waar te nemen.
Bronstexcursies
In september zijn er vrijwel dagelijks bronstexcursies. Niet alleen op de Hoge Veluwe, maar via Staatsbosbeheer ook elders op de Veluwe en in de Oostvaardersplassen. Plaatsen voor deze bronstexcursies kunnen nu al gereserveerd worden, want de tochten zijn elk jaar razendsnel volgeboekt.
De Hoge Veluwe organiseert op 31 augustus voor de tweede keer het Nederlands kampioenschap Burlen en Manen (het geluid van gelokte hindes). In onder andere Duitsland wordt zo'n kampioenschap heel serieus genomen. Deelnemers mogen hulpmiddelen gebruiken om de machtige hertenroep na te bootsen. Vorig jaar ging in Hoenderloo een jongen van 9 jaar met de eer strijken.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.