Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Edelhert neemt modderbad | Zelf Geschoten

  •  
21-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
194 keer bekeken
  •  

Het is bijna bronsttijd, en dat betekent: meer modderbaden. Dit mannetje neemt een modderbad in de Oostvaardersplassen. Gefilmd door Ivan Kertai.

Imponeren

In het najaar is het bronsttijd voor de edelherten op de Veluwe. Het testosteronniveau van de mannetjes stijgt en daardoor veranderen de edelherten ook van uiterlijk. Ze worden gespierder, de keelzak wordt groter en om de hals komen langere haren. Daarnaast neemt het edelhert een modderbad en plast hij zichzelf onder, allemaal om de hinde te imponeren.

Sterkste mannetje 

De hinde gaat op zoek naar het stoerste en sterkste mannetje, alleen hij mag haar bevruchten. Zij bepaalt dan ook waar en óf er gepaard wordt. De dominante man wordt het plaatshert genoemd en alleen hij zal paren. Hij burlt om te laten horen wie de sterkste is.

Gevechten

In de buurt van de hindes verkeren ook enkele bijherten: mannetjes die graag de plaats van het plaatshert over willen nemen zodra ze de kans krijgen. Zolang deze bijherten een stuk minder dominant zijn, zal er niet gevochten worden. Maar mochten er bijherten zijn die ook wat ouder en stoerder zijn, dan kan het tot een duel komen. De herten staan tegenover elkaar en proberen met hun gewei de ander achteruit te duwen.

Meestal zijn deze gevechten niet op leven en dood. Alleen dit mannetjeshert heeft het er niet levend vanaf gebracht. Een zeldzaam fenomeen en unieke beelden, waar zelfs ecoloog en Radio Kootwijk-bewoner Hugh Jansman van onder de indruk is.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.