Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Edelhert Hubertus, ster van de Hoge Veluwe, dood na strijd met rivaal

  •  
22-09-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2404 keer bekeken
  •  
hubertus_sem

Hubertus, het favoriete edelhert

© Fotograaf Sem Rijnhout

Nationale Park de Hoge Veluwe maakte dinsdag bekend dat edelhert Hubertus, het beroemdste edelhert van de Veluwe, in het heetst van de strijd is gesneuveld. Waarschijnlijk zag hij zijn rivaal niet aankomen omdat hij vorig jaar tijdens een gevecht al een oog was kwijtgeraakt. De boswachters van de Hoge Veluwe hebben het dier uit zijn lijden verlost.

Favoriet edelhert

In de onze podcast over burlende edelherten vertelde student Sem Rijnhout nog over zijn favoriete edelhert. Sem is voormalig Nederlands Kampioen Burlen en was aanwezig om te vertellen over het geluid dat de edelherten maken. Hij gaat vaak naar de Hoge Veluwe om de grootste op land levende zoogdieren van Nederland te zien. Het hoogte punt van het jaar is voor hem het burlen. Toen hij het bericht via Facebook las, schrok hij wel eventjes: "Ik zag hem bijna elke week daarom was het mijn favo hert. Je kon erg dichtbij komen bij dit hert. Daarom was hij zo bijzonder."

Edelhert Hubertus volgde hij al heel lang en heeft meerder foto's van het dier  gemaakt. Het edelhert is zo genoemd door de boswachters omdat het dier altijd in de buurt van het jachthuis Sint Hubertus liep. Hubertus was niet echt tam, maar ook niet mensenschuw. Vandaar dat zoveel mensen een speciale band met dit dier hadden.

Heetst van de strijd

Het edelhert is het grootste op het land levende zoogdier van Nederland. Ze zijn vooral te vinden op de Veluwe en bij de Oostvaardersplassen. Ze burlen tussen half september en half oktober, in de schemering. Naast dat je kunt zien hoe ze proberen de vrouwen te verleiden, gaan de mannen ook regelmatig met elkaar in gevecht. Met hun enorme geweien gaat het er hard aan toe.

Tijdens zo'n gevecht is Hubertus aan de zijde van het blinde oog 'gevorkeld', zoals de boswachters dit noemen, daarbij zijn ook de ingewanden geraakt. Daarop is besloten het dier uit zijn lijden te verlossen. In de podcast 'Vroege Vogels en andere dieren' vertelde boswachter Henk Ruseler al dat dit de momenten zijn die hem het meest raken, maar ook bezinning.

Hubertus is tien jaar geworden en in die tijd ook door onze natuurfotografen veel in beeld gebracht. Hieronder een selectie:
hubertus_eikels

Hubertus doet zich dagelijks te goed aan jonge eikenblaadjes.

© Fotograaf jvanerve - 2014

hubertus-hinde

Edelhert Hubertus met jong edelhert

© Fotograaf Erikneuteboom - 2016

hubertus_rekt_zich_uit_5f1d537dbca90_large

Hubertus leeft in het Nationaal Park De Hoge Veluwe. Hij heeft net twee uur in de bosjes gelegen, staat op en rekt zich uit.

© Fotograaf Angela55 - 2020

hubertus_krijgt_sterallures_61040a057795b_large

Hubertus krijgt sterallures

© Fotograaf pooh1963 - 2021

Bron: Nationale Park de Hoge Veluwe
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.