De Gelderse gemeente Ede mag zich volgend jaar 'Hoofdstad van de Smaak' noemen. Het hele jaar zullen er in en rond Ede activiteiten plaatshebben die te maken hebben met duurzame voedselproductie en streekgebonden lekkernijen.
Venlo
Dat heeft de jury van de Week van de Smaak samen met wethouder Breunis van der Weerd vrijdagavond bekendgemaakt. Dit jaar is Venlo de centrale plek in het voedingsevenement, dat onder andere door Slow Food Nederland wordt georganiseerd. Eerder viel de eer al te beurt aan Amsterdam, Groningen en Den Bosch.
Streekgebonden
Voeding en voedselproductie zijn belangrijke thema's in Ede, waar veel bedrijven en kennisinstituten op het gebied van voeding en gezondheid zijn gevestigd. De gemeente wil volgend jaar onder andere onderzoek laten doen naar de distributie van streekgebonden producten. Ook komt er een fietsroute langs voedselproducerende bedrijven. Na de zomervakantie gaat de gemeente aan een definitief programma voor het hele jaar werken.