Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ecomare vangt gestrande papegaaiduiker op

3 dec 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Papegaaiduiker

© Bron: Ecomare

Het Texelse natuurmuseum en dierenopvanglocatie Ecomare heeft deze week een papegaaiduiker opgevangen. Het dier werd verkleumd in het schuim op het strand van Texel gevonden door een lokale bewoner, die de vogel overbracht naar het dierencentrum. "Een bijzondere gast in de opvang", aldus Ecomare.

Vermoedelijk is het dier uit koers geraakt door de harde wind. Papegaaiduikers komen volgens Ecomare normaal gesproken niet aan land in Nederland. In deze tijd van het jaar verblijven ze constant op zee. Het zijn echte zeevogels, die alleen in het broedseizoen de kust opzoeken. Dat is dan niet op de Nederlandse zandstranden, maar op rotskusten in het noorden, onder andere bij Engeland.

Het dier wordt onder een warmtelamp gehouden en krijgt zalmpap toegediend. De papegaaiduiker is waarschijnlijk zo'n twee à drie jaar oud. Hij heeft de eerste dagen doorstaan, dus de dierverzorgers zijn voorzichtig positief over zijn kans op herstel. In de zomer van 2017 lukte het Ecomare al eens een opgevangen papegaaiduiker te helpen herstellen. Toen werd die vogel meegegeven met een vlucht naar een boorplatform. Daar werd hij vrijgelaten. "Hopelijk kunnen we dit herhalen met de papegaaiduiker die nu in de opvang zit."

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar