Vroege Vogels

ECN: milieudoelen kabinet niet haalbaar

  •  
09-02-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_247000.jpg

© energie

Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) denkt dat de milieudoelen van het nieuw te vormen kabinet niet haalbaar zijn.
In het regeerakkoord staat dat gestreefd wordt naar een energiebesparing van 2 procent per jaar, maar ECN denkt dat in plaats daarvan 1,8 procent haalbaar is. Ook de doelstelling van 20 procent duurzame energie in 2020 wordt niet gehaald: ECN houdt het op hoogstens 16 procent.
ECN acht het wel mogelijk de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent terug te brengen in 2020, maar dan moet wel ingezet worden op afvang en opvang van CO2 en ,,eventueel kernenergie''.
Hoewel het ECN sceptisch staat tegenover het halen van de doelen, heeft het toch goede woorden over voor het regeerakkoord. ECN noemt het ,,positief'' dat energie in het akkoord grote urgentie krijgt en een specifiek onderwerp wordt in het innovatieplatform nieuwe stijl. Bovendien zijn de onderzoekers ,,blij'' dat de ambities van het nieuwe kabinet gelijk lopen met die van de Europese Commissie.
Het milieubeleid gaat op termijn veel geld kosten. De overheid reserveert in de nieuwe regeerperiode 0,5 miljard per jaar, maar volgens ECN betekent dat wel dat de overheid vanaf 2011 tussen 1,2 en 1,5 miljard zal moeten reserveren om de ambities waar te maken.
Volgens ECN moet de overheid meer doen dan duurzame energie stimuleren met subsidies; ook een systeem van verplichtingen is nodig. Daarnaast lijken ,,technologische doorbraken'' noodzakelijk.
Bovendien is in het akkoord ,,onderbelicht'' wat nodig is om burgers en bedrijven voor te bereiden op ingrijpende veranderingen in hun energiegebruik.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.