Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

ECN hoopvol over klimaatbeleid Obama

  •  
03-12-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
barack_obama_01.jpg
In de aanloop naar de klimaatconferentie in Kopenhagen volgend jaar zijn de ogen gericht op de aankomend president van de Verenigde Staten, Barack Obama. ,,Volgens Obama gaan de VS in de bestrijding van het broeikaseffect niet alleen een rol spelen, maar zelfs een leidende rol.''
Directievoorzitter Ton Hoff van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) is dinsdag hoopvol na acht ,,duistere klimaatjaren'' in de VS onder het presidentschap van George Bush. Toch zal het roer in de VS, nog steeds het land met 's werelds grootste uitstoot van broeikasgas, niet zomaar helemaal omgaan.
De Amerikaanse bevolking, bekend om zijn intensieve gebruik van auto's, legde twee jaar geleden 40 procent meer kilometers per auto af dan in 1990. En alleen al voor de elektriciteitsvoorziening zijn de VS voor 49 procent afhankelijk van het gebruik van kolen.
Het land beschikt zelf over een grote kolenrijkdom, waar het nog honderden jaren mee toe kan. Kolen zorgen voor een zekerheid van energie die onafhankelijk is van olielanden, en de kolenindustrie is goed voor veel banen. De zogenoemde 'blue collar'-banen zijn van groot belang voor het winnen van stemmen voor presidentsverkiezingen, ook voor de Democraten.
De VS zetten dan ook onder meer in op het afvangen en opslaan van het broeikasgas CO2. ,,De VS hebben veel meer ervaring met het transport van CO2 dan Europa'', zegt Hoff. ,,En het land heeft veel mogelijkheden om CO2 op te slaan.''
In eerste instantie zullen de VS vooral in nationaal opzicht een bijdrage willen leveren aan het klimaat. In internationaal opzicht acht ECN openingen mogelijk op het gebied van technologie en financiering van duurzaamheidsprojecten. De instelling heeft weinig hoop op een senaatsmeerderheid voor internationale emissiedoelstellingen in Kopenhagen.
,,Als Obama straks naar Kopenhagen gaat, gaat hij waarschijnlijk nog steeds uit van stroom op basis van kolen en transport dat leunt op olie'', aldus onderzoekster Heleen de Coninck van ECN. ,,Maar hij heeft een steeds klimaatbewustere bevolking en zal de voorzieningszekerheid meer in eigen land willen hebben. Door bio-ethanol uit maïs bijvoorbeeld. Dat sluit ook aan op de sterke landbouwsector.''
Afgelopen maandag begon in het Poolse Poznan een klimaattop van de Verenigde Naties, een belangrijke tussenstap op weg naar 'Kopenhagen'. Milieuminister Jacqueline Cramer verwacht deze weken geen grootse besluiten. Obama heeft alvast een zware afvaardiging naar Poznan gestuurd. Omdat zijn regering nog niet is geïnstalleerd, kan deze echter nog niet onderhandelen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor